NavMenu

Za pet godina u BiH pet osiguravajućih kuća manje?

Izvor: Capital Petak, 09.06.2017. 12:30
Komentari
Podeli
(Foto: Sychugina/shutterstock.com)
Na tržištu osiguranja BiH u prva četiri mjeseca zabilježen je rast ukupne premije od 9,36% u odnosu na isti lanjski period, izjavio je juče u Sarajevu direktor BosnaRe osiguranja Zlatan Filipović.

Na konferenciji za novinare koja je održana u okviru Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo /SorS/, Filipović je rekao da je rast od 10,88% zabilježen u neživotnom osiguranju, te 8,97% u životnom osiguranju.

Filipović je naglasio da je BiH lider u regionu po broju osiguravajućih društava, jer na ovako malom tržištu posluje 27 društava, što je, istakao je, previše.

On je dodao da zbog toga na tržištu BiH ne postoji društvo koje ima dovoljnog uticaja da može "ravnopravnije" da razgovara sa vlastima, kako bi se promijenila situacija u vezi sa osiguravajućim društvima.

- Krajem prošle i početkom ove godine tržište osiguranja u BiH imalo je jedno preuzimanje, odnosno osiguravajuće društvo Grawe je kupilo VGT osiguranje, što je prvi korak ka smanjenju broja osiguravajućih kuća - naglasio je on.

Prema procjeni Filipovića, za pet godina bi u BiH trebalo da bude pet osiguravajućih kuća manje, jer bi u tom periodu osiguravajuća društva trebalo da udvostruče svoj osnovni kapital, što će uticati i na ukupan broj osiguravajućih kuća na tržištu BiH.

Govoreći o zakonodavstvu u ovoj oblasti, on je rekao da je Republika Srpska još prije dvije godine donijela zakon koji se odnosi na obavezno osiguranje, dok je u Federaciji BiH takav zakon tek u nacrtu.

Predstavnik tržišta osiguranja Srbije Mirko Petrović rekao je da je njegova zemlja u svoje zakonodavstvo ugradila 30% "solventnosti dva", zakonodavnog i regulatornog okvira ukupnog poslovanja društava za osiguranje i društava za reosiguranje u EU.

Prema njegovim riječima, ovaj proces trebalo bi da se završi do 2018. godine i odnosiće se na sva osiguravajuća društva, bez obzira na veličinu njihove premije. Petrović je naveo da se u Srbiji radi na obrazovanju stanovništva, odnosno da građani razumiju potrebu za osiguranjem i njegovim značenjem.

On je dodao da je u tom smislu neophodna i podrška države, pogotovo u pojedinim vrstama osiguranja, kao što je osiguranje usjeva i plodova.

Predstavnik tržišta osiguranja Hrvatske Sanel Volarić rekao je da je njegova zemlja u odnosu na BDP najzaduženija u regiji, da je hrvatski penzioni fond u velikom deficitu. To, kaže on, utiče na osiguravajuća društva, jer su ona direktno vezana za ekonomski rast zemlje.

Predstavnik tržišta osiguranja Slovenije Janko Šemrov rekao je da je prošle godine ukupna premija na ovom tržištu iznosila dvije milijarde evra, što predstavlja 1.000 evra po stanovniku.

Prema njegovim riječima, Slovenija je prošle godine imala rast BDP-a od 2,5 odsto, a ove godine su niska temperatura i vremenske nepogode dovele poljoprivrednike u težak položaj, što će se reflektovati i na slovenačko tržište osiguranja.

(Foto: Singkham/shutterstock.com)
Matjaž Božić iz Crne Gore rekao je je u njegovoj zemlji trenutno u proceduri "odlaganje zakona o obaveznom osiguranju" i to do 2021. godine. On je naveo da to ne znači da se o tom pitanju ništa ne radi, jer se do 1. febrauara morala sniziti minimalna premija na autoosiguranje za 7,5 odsto, što, kako je rekao, uz "bonus/malus efekat", osiguravajućim kućama donosi za oko 12 odsto manje prihode na području autoodgovornosti.


Prema njegovim riječima, to nije urađeno u pomenutom roku, ali bi trebalo da bude završeno do avgusta ove godine.

Božić je naglasio da bi trebalo očuvati struku, odnosno očuvati osiguranje o pitanju javnih nabavki.

- Cijena ne smije biti jedini kriterijum, kada je riječ o osiguranju, već se mora voditi računa i o kvalitetu - naglasio je on.

Predstavnik tržišta osiguranja Makedonije Vladimir Toševski rekao je da od prošle godine nije bilo nekih promjena na ovom tržištu, bez obzira na nestabilnu političku situaciju u posljednjih godinu dana, odnosno, da su osiguravajuća društva "prošla mnogo bolje nego što je to bilo stanje u Makedoniji".

- Osiguravajuća industrija u Makedoniji prošle godine je bila relativno stabilna i ostvarila je dobit, ali je njen razvoj bio veoma mali i to zbog političke krize, te zbog razvojnih projekata koji su u toku, a koje finansira država - istakao je Toševski.

On je pojasnio da se u ovom momentu u Makedoniji grade tri auto-puta, a u toku su i radovi na gasifikaciji cijele zemlje.

Prema njegovim riječima, prije dvije godine je u Makedoniji počela zakonsko usaglašavanje sa "solventnosti dva" i urađen je projekat vezan za auto-odgovornost, koji je stao zbog političke krize.

Toševski je izrazio nadu da će u ovoj godini osiguravajuće kuće imati bolje uslove za rad, odnosno da će se se moći razgovarati o razvojnim projektima koji bi unaprijedili kompletno makedonsko tržište osiguranja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.