Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 07.06.2017.| 09:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koncesionari u budžet RS donijeli 44 mil KM

Priliv novca u budžet RS od koncesionih naknada porastao je prošle godine na 44,38 mil KM, što je za 15,09 mil KM veći iznos nego godinu ranije.

Podaci o naknadama navedeni su u izvještaju Komisije za koncesije RS za prošlu godinu, koji će poslanici Narodne skupštine razmatrati na sjednici zakazanoj za 13. juni.

Na osnovu rada Komisije za koncesije RS u 2016. je zaključeno 18, a godinu ranije 11 ugovora o dodjeli koncesije iz raznih oblasti.

- Glavni razlog za povećanje prihoda od koncesionih naknada je više zaključenih ugovora. Povećanje uplaćenog iznosa koncesione naknade proizašlo je i iz uplate većeg broja jednokratnih koncesionih naknada koje su koncesionari uplaćivali prilikom zaključenja ugovora - navedeno je u izvještaju Komisije za koncesije.

Više novca stiglo je i od velikih energetskih objekata kao što su Termoelektrana Stanari i Hidroelektrane na Drini i Hidroelektrane na Vrbasu, koje su uplaćivale značajne iznose naknade za proizvodnju struje.

Najviše novca prikupljeno je na osnovu naknade koju koncesionari plaćaju u oblasti eksploatacije mineralnih resursa od koje je ubrano 25,94 miliona, a najmanje u oblasti turizma gdje je iznosila tek 16.000 KM. U oblasti korišćenja poljoprivrednog zemljišta iznos koncesione naknade porastao je za 186.966 KM na godišnjem nivou, a u Komisiji za koncesije ističu da je tome doprinijelo povećane kontrole i aktivnosti u vezi sa korišćenjem koncesionih dobara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.