NavMenu

Unija poslodavaca BiH: Neophodno kreiranje jedinstvenog tržišta

Izvor: Fena Srijeda, 25.06.2008. 14:25
Komentari
Podeli

U organizaciji Unije poslodavaca BiH (UNPOBiH) danas je u Sarajevu održana Prva poslovna konferencija "Provođenje mjera ekonomske politike BiH u 2008."

Cilj konferencije je analiza postojećih mjera ekonomske politike koju je pripremio ekspertni tim UNPO-a s prof.dr. Dragoljubom Stojanovom na čelu te prijedlog mjera kojim će se unaprijediti ekonomski razvoj.

Ističući neohodnost uspostavljanja konstruktivnog i kontinuiranog dijaloga između nadležnih organa vlasti i poslovnog sektora, predsjednik UNPOBiH Faruk Širbegović upozorio je na nepostojanje organizacije u ovoj oblasti.

"Jedan od razloga svojevrsnog haosa u ovoj oblasti je i odvajanje privrednih komora od poslovne oblasti privrede. Privredne komore moraju biti podrška poslovnom sektoru u svakom pogledu", kazao je Širbegović.

Prisutnim se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je podržao organiziranje ovakvih skupova.

"Predsjedništvo BiH nema ingerencije nad ovom oblasti, ali u onom dijelu u kojem imamo nadležnost, u oblasti vanjske politike, mi činimo i činit ćemo sve da privrednicima i poslovnim ljudima otvorimo vrata stranog tržišta", kazao je Silajdžić.

Nepostojanje jedinstvenog tržišta, korupcija, "siva ekonomija", nekonkurentnost, socijalna nesigurnost i politička ekonomija, odnosno pojava da državna preduzeća vode političari, osnovni su uzroci lošeg privrednog stanja u BiH, pokazala je analiza ekspertnog tima UNPO-a.

"Nelinearan razvoj ekonomije dovodi do toga da će BiH ostati samo prirodni resursi i izgleda da nekome i odgovara da BiH izvozi balvane a uvozi kompjutere", kazao je prof.dr. Dragoljub Stojanov.

Rješenje je u kreiranju jedinstvenog tržišta i osiguravanju zakonskih normi koje će regulirati oblast privrede.

Učesnici Konferencije usvojili su Povelju UNPO-a kao kodeks etike poslovanja u BiH te zaključke koji će biti proslijeđeni nadležnim institucijama.

Predstavnici i članovi UNPO-a pozvali su Vijeće ministara BiH i Savez samostalnih sindikata na hitno formiranje ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH radi uspostave tripartitnog dijaloga.

Predlažu poboljšanje likvidnosti PDV-a, smanjenje doprinosa na plaće uposlenih u proizvodnji, subvencioniranje kamata za proizvodne programe, uvođenje poreza na luksuz, rasterećenje ukupnog prihoda te zaštitu domaće proizvodnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.