NavMenu

Hoće li se ugasiti i zenički Cimos - Neizvjesna sudbina 150 radnika, traže se nove poslovne prilike

Izvor: Indikator Utorak, 06.06.2017. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: cimos.eu)
Nakon gašenja Cimosovih pogona u Srebrenici i Sarajevu, sudbina radnika ove slovenačke grupacije u Zenicu je neizvjesna.

U zeničkom Cimosu trenutno radi 150 ljudi, koji strahuju da bi uskoro mogli ostati bez posla, izvještava RTV Zenica.

Ulogom od oko 20 mil EUR u slovenački Cimos, ova kompanija je nakon nekoliko mjeseci pregovora, prošle sedmice počela s postepenim prelaskom u vlasništvo italijaskog fonda Palladio Finanziaria. Kako će se promjena vlasništva odraziti na poslovanje Cimosa i njegove radnike, još se ne zna.

Predsjednik Sindikata Cimosa u Zenici Rusmir Pašalić rekao je da je od 2015. godine, kada se počelo govoriti o mogućem povlačenju Cimosa iz Bosne i Hercegovine, 40-ak zeničkih radnika preuzelo otpremnine, a nekoliko ih je prihvatilo ponudu uprave o promjeni radnog mjesta preraspodjelom u pogone u Hrvatskoj. Niko do sada nije otpušten, niti se uprava kompanije zvanično oglasila o svojim budućim poslovnim potezima.

Posla je, međutim, sve manje, iako to nije slučaj u Cimosovim fabrikama u Gračanici i Novom Travniku, kaže Pašalić.

- Neizvjesnost oko sudbine Cimosa u Bosni i Hercegovini i naročito u Zenici traje godinama i Sindikat metalaca sve vrijeme je nastojao doći do konkretnih odgovora od federalne i kantonalne vlade, te uprave Cimosa u Gradačcu i Zenici. Ali, nismo dobili nikakve informacije - kaže predsjednik ovog sindikata Kenan Mujkanović.

On je dodao da su svi ugovori sa dobavljačima navodno istekli krajem prošlog mjeseca i da je neizvjesno hoće li u zeničkoj fabrici više biti posla.

Iz sjedišta kompanije je potvrđeno da Cimos nastavlja s postupkom restruktuisanja u svim regijama gdje je prisutan sa svojim proizvodnim lokacijama, kojem je cilj učvršćivanje konkurentnosti društva i istovremeno, dugoročno, sigurnosti radnih mjesta, te da se traže nove poslovne prilike za razvoj tvornice u Zenici.


Ništa nije rečeno o trenutnom poslovanju, niti je odobren razgovor sa direktorom zeničkog pogona.

- Sindikat metalaca će insistirati na zadržavanju svih ili maksimalnog broja radnih mjesta u zeničkom Cimosu i zahtijevaće intervenciju državnih organa s ciljem očuvanja proizvodnih pogona i zaštite radnika - ističe Mujkanović.

Sudbinu Cimosa u BiH, na inicijativu Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, razmatraće i eksperti u Ekonomskom savjetu Vlade Federacije, na sjednici koja će biti održana danas u Sarajevu.

Jedan od najvećih slovenačkih proizvođača autodijelova, kompanija Cimos, od 2008. godine posluje i u Zenici. Tada se ulazak Cimosa smatrao jednom od najvećih investicija u poslijeratnoj BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.