NavMenu

BiH očekuje rekordnu turističku godinu - Pojedini hoteli popunili kapacitete za naredna dva mjeseca

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.06.2017. 15:38
Komentari
Podeli
(Foto: zeljkodan/shutterstock.com)
Ako je suditi prema broju turista i gostiju koje viđamo po gradovima BiH, slobodno možemo reći da je ljetna turistička sezona otvorena.

Prema podacima Federalne agencije za statistiku, u aprilu je zabilježeno 85.217 dolazaka, što je za 26,2 posto više nego u aprilu lani, a za 67,5 posto nego u martu ove godine, prenosi portal BiznisInfo.

Podaci govore da ove godine možemo oboriti rekord po broju turista, jer ih je u prva četiri mjeseca došlo više od 201.000, a ostvareno je 385.000 noćenja. U poređenju s prva četiri mjeseca 2016, 30.000 turista više posjetilo je Federaciju, a ostvareno je čak 63.000 noćenja više.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je da bolju turističku sezonu možemo prepoznati i bez statistike. Bosna i Hercegovina postala je interesantna destinacija i turisti iz mnogih zemalja odlučuju odmor provesti u zemlji koja pruža poseban doživljaj i može odgovoriti na sve njihove potrebe.

– BiH je zemlja koja obiluje kulturno-historijskim spomenicima, netaknutom prirodom, imamo more, jezera, divlje rijeke, planine, razvijen zdravstveni i religijski turizam i možemo ponuditi svakom turisti ono što traži, od adrenalinskog sporta do lješkarenja u prirodi – kazala je Đapo.

Ističe da su joj hotelijeri s kojima je razgovarala prenijeli da su potpuno spremni za sezonu, a neki su već i popunjeni s rezervacijama u naredna dva mjeseca.


– Turističke agencije također su zadovoljne potražnjom za BiH. Zbog toga sam vrlo optimistična i mislim da će 2017. biti odlična i da ćemo oboriti rekord – ističe ministrica.

Mostar svake godine privuče veliki broj turista, a gosti u grad na Neretvi posebno vole dolaziti ljeti.

Što se tiče predsezone, Andrija Kresić, direktor Turističke zajednice HNK, kazao je za Avaz da trenutno ima najviše gostiju iz azijskih zemalja.

– U grupama nam dolaze gosti iz Kine, Japana i Koreje. Oni se ne zadržavaju dugo, ali ih ima dosta. Hotelijeri su spremni i očekujemo rekordnu sezonu – kazao je Kresić, prenosi BiznisInfo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.