NavMenu

RiTE Ugljevik izašao iz minusa - Dobit u prvom kvartalu 1,2 mil KM

Izvor: Capital Ponedjeljak, 05.06.2017. 15:19
Komentari
Podeli
Preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik uspjelo je da pokrije prošlogodišnji minus od oko pola miliona KM i prvi kvartal ove godine završi sa dobiti od 1,2 mil KM.

Prihodi RiTE Ugljevik povećani su za 4,7 mil KM i iznose 48,8 mil KM, ali su za 2,9 miliona skočili i rashodi preduzeća pa su trenutno na 47,5 mil KM.

Od januara do aprila RiTE je proizveo 616.724 megavat časova struje, što je 36,5% ukupne proizvodnje struje Elektroprivrede RS u ovom periodu. Sa proizvodnjom 629.925 tona uglja i otkrivke, kao i 2,4 metara kubnih čvrste mase, obezbijeđena je redovna proizvodnja struje.

- Finansijski rezultat je dobar. Postupak odsumporavanja traje tri godine i to je investicija vrijedna 80 mil EUR. Elektro filteri su 10 mil EUR, pa grijač oko 5,4 mil KM. Razni investicioni projekti su započeli i utiču i na obaveze preduzeća - kazao je za Capital direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović.


U planu je, kako je najavio, kapitalni remont koji podrazumijeva zamjenu velikog dijela ogrijevnih površina, koje su slaba tačka u procesu proizvodnje termolektrane, ali i radovi u rudniku koji će unaprijediti eksploataciju.

Upravo zbog investiranja i dugoročne obaveze Ugljevika porasle su za 5,3 mil KM i iznose 33,5 mil KM. S druge strane, poslovanje preduzeća je rasterećeno smanjenjem kratkoročnih obaveza za čak 10,6 mil KM, pa je Ugljevik zadužen sa 22,9 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.