NavMenu

U UKC RS izvedena jedna od najsloženijih operacija - Banjalučki hirurzi prvi put prišili kompletnu šaku

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 05.06.2017. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: nimon/shutterstock.com)
Bojan Krneta iz Prijedora koji je ostao bez desne šake prilikom rada na cjepaču za drva, nalazi se na dobrom putu da je ponovo koristi zahvaljujući replantaciji kompletne šake koju su izveli hirurzi Univerzitetskog kliničkog centra RS.

- Nisam očekivao da će mi biti vraćena šaka - kazao je Krneta koji je danas otpušten iz bolnice na kućno liječenje.

Ovaj tridesetogodišnjak kaže da se povrijedio pokušavajući pomoći prijateljima oko cijepanja drva.

- Hiruški timovi su brzo odreagovali i hitno izveli zahvat, jer je kod tako teških povreda vrijeme ključni faktor. Što prije pacijent stigne do operacione sale, veće su šanse da se amputirani dio replantira. Samo nakon tri sata povređivanja mladića, bili smo spremni i organizovani u operacionoj sali sa kolegama sa ortopedije i traumatologije da uradimo ovaj složeni zahvat. Operacija je trajala oko pet časova jer je prvo trebalo spajiti kosti fiksatorom, a potom rekonstrukciju arterijskih i venskih krvnih sudova, nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva - pojasnio je Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično- rekonstruktivnu hirurgiju.


Podsjetio je da je operacija izvedena prije 14 dana.

- Iako je, nažalost, došlo do ovakvog povređivanja sreća je da mi imamo stručnjake koji su u stanju da izvedu jednu od najsloženijih operacija i da sačuvaju jednu šaku, jednu ruku, jedan mladi život - istakao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Vlado Đajić, v.d. direktora UKC RS, ocjenio je operaciju banjalučkih hirurga kao vrhunski podvig na kojem bi pozavidjeli i svjetski medicinski centri.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.