NavMenu

Dario Džamonja i Kemal Monteno dobijaju spomenike u Sarajevu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.06.2017. 12:39
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: LMspencer/shutterstock.com)Sarajevo
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u Sarajevu jednoglasno je usvojena inicijativa Nihada Uka, vijećnika Naše stranke, da se u spomen-parku preko puta FIS-a u ulici Mis Irbina postave spomen obilježja bosanskohercegovačkom kantautoru Kemalu Montenu i bosanskohercegovačkom piscu i novinaru Dariju Džamonji, prenosi Faktor.

- Taj park urbanistički je predviđen kao spomen-park u kojem se već nalaze spomenici Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću. Kemal Monteno i Dario Džamonja, također, zaslužni su građani našeg grada i vrijedni umjetnici koji su u svojim djelima afirmisali vrijednosti grada Sarajeva, a postavljanjem spomen-obilježja Grad bi se djelomično odužio za sve ono što su učinili - istakao je Uk.

Dodao je da je park preko puta FIS-a odlična lokacija za postavljanje spomen-obilježja dvojici umjetnika.

- Spomenuti park nosi i simboličnu vrijednost i za Montena i Džamonju s obzirom na to da je u pitanju na lokacija koja je veoma važna za kulturnu historiju našeg grada, a tu su i već podignuti spomenici Mirzi Delibašiću i Davorinu Popoviću. Podizanjem spomenika i Montenu i Džamonji na ovoj lokaciji dobili bismo mjesto u našem gradu koji će nove generacije podsjećati na naše sugrađane koji su bili prijatelji i predstavnici jednog od najljepših kulturnih razdoblja u našem gradu. Drago mi je što je Gradsko vijeće prepoznalo važnost ove inicijative i nadam se da će što prije biti realizirana - naglasio je Uk, prenosi Faktor.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.