NavMenu

Zašto su dugmad na muškoj košulji uvijek s desne strane?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 05.06.2017. 11:23
Komentari
Podeli
(Foto: Andresr/shutterstock.com)
Ako nosite muške košulje, dugmad se obično nalaze na desnoj strani, dok ćete na ženskim, dugmad naći na lijevoj. Zašto je to tako?

Mnogi istoričari smatraju da se muške košulje tako kopčaju zbog toga što su u stara vremena s desne strane nosili skriveno oružje. Međutim, neki smatraju da to ima veze s načinom na koji su muškarci izvlačili mačeve.

- Gospoda su mač nosila uvijek sa lijeve strane, kako bi mogli desnom da posegnu za njim - objašnjava Pol Kirs, autor knjige A Gentleman's Wardrobe za Guardian.

- Da njegova jakna ima kopčanje s lijeve strane, drška mača bi se možda zakačila za otvor prilikom izvlačenja, pa je svaki ozbiljan mačevalac tražio da se dugmad na njegovoj tunici nalaze na desnoj strani.


Ali zašto su onda ženski dugmići uvijek na lijevoj?

Jedan od razloga je taj što su u vrijeme kad su izumljeni dugmići, dakle u 13. vijeku, žene nosile košulje koje su im obično zakopčavale i otkopčavale sluškinje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.