NavMenu

Da li bankarski sektor u FBiH dobija novog lidera?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 05.06.2017. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Bankarsko tržište u FBiH uskoro bi moglo dobiti novog lidera – Addiko banku, koja bi već ove godine mogla pomrsiti račune mnogim velikim igračima koji su godinama bili dominantni na ovom prostoru, navodi se u analizi portala BiznisInfo.

Banka je napravila ubjedljivo najveći iskorak u finansijskim pokazateljima prethodne i na početku ove godine, okončala je proces rebrendiranja i time se u svakom pogledu, finansijskom i marketinškom, oslobodila negativnog naslijeđa Hypo banke.

Addiko bank ostvarila je 4,7 mil KM dobiti u prvom tromjesečju ove godine, što na prvi pogled možda i ne izgleda mnogo. No, ako se uzme u obzir da je banka prošlu godinu završila sa gubitkom od 37,6 mil KM, a 2015. sa gubitkom od čak 91 milion, onda je jasno kakav je napredak napravila i u kom se pravcu stvari kreću.

Negativan rezultat iz prethodne dvije godine bio je posljedica nasljeđa Hypo banke, kako se ova banka zvala prije nego što su je preuzeli sadašnji vlasnici.

Addiko banka ne samo da se riješila gubitaka i prešla u pozitivnu zonu već je prvi kvartal završila na visokom 5. mjestu po profitabilnosti od ukupno 15 banaka u FBiH (ako ne računamo Union banku čija dobit od 10 mil KM nije rezulat poslovanja već "jednokratnog prihoda").

Addiko banka je po dobiti već preskočila uhodane igrače na tržištu kao što su Sberbank i Sparkasse banka.

Dvije banke, Intesa Sanpaolo i NLB banka su tek neznatno ispred sa 5,4 miliona, odnono 5,3 mil KM dobiti u prvom kvartalu, dok su Raiffeisen banka sa 21,8 i UniCredit sa 24,5 miliona i dalje lideri na tržištu.

No, ako Addiko banka nastavi s tendencijom iz prošle i ove godine ona bi mogla postati novi lider, a mnogo toga ukazuje da hoće. Ova banka prije nekoliko dana je potpisala ugovor za modernizaciju mreže bankomata u Bosni i Hercegovini. Bit će postavljeno 127 najmodernijih bankomata.


Addiko banka je, dalje, nastavila s modernizacijom svojih objekata i otvorila predstavništvo na prestižnoj lokaciji u Ferhadiji, u centru Sarajeva, a pokrenula je i opsežnu marketinšku kampanju promocije brenda.

Naime, banku su preuzeli privatni investicioni fond Advent International (80%) i Evropska banka za obnovu i razvoj (20%).

Advent International je jedan od najvećih fondova na svijetu. Fond je zaključno s krajem prošle godine imao više od 325 investicija u 40 zemalja, odnosno upravljao je imovinom vrijednom čak 39 mlrd EUR.

Još prilikom preuzimanja tadašnje Hypo banke, krajem 2014. godine, iz Fonda su najavili da će investirati značajna sredstva kako bi ova banka postala jedan od lidera ne samo u BiH već u cijelom regionu, zaključuje se u analizi poslovnog portala BiznisInfo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.