NavMenu

Od čega je stalo Chopinovo srce?

Izvor: Fena Utorak, 24.06.2008. 15:18
Komentari
Podeli

Sačuvano u konjaku blizu 160 godina i pohranjeno u stupu jedne crkve u Varšavi, srce velikog kompozitora Frederica Chopina moglo bi otkriti naučnicima tajnu njegove prerane smrti.

Do sada se vjerovalo da je genijalni pijanist, rođen 1810. nedaleko od Varšave, umro od tuberkuloze 39 godina kasnije u Parizu.

Grupa renomiranih poljskih naučnika tvrdi danas da je Chopin preminuo od cistične fibroze ili mukoviscidoze, genetske bolesti koja napada pluća i željeli bi to potvrditi analizom DNK njegova srca.

Profesor Wojciech Cichy, poljski specijalist za mukoviscidozu, smatra da su zdravstvene tegobe koje su tokom cijelog života mučile Frederica Chopina dokaz da je imao tu bolest koja izaziva akumulaciju gustoga, mukoznog sekreta u plućima.

"Od ranog djetinjstva bio je slabog zdravlja i često bolovao od infekcija pluća i kašlja", kaže profesor Cichy. I kada je odrastao, ostao je izrazito mršav, što je još jedan simptom te bolesti. A umro je prije nego što je napunio 40 kao i većina pacijenata.

Ljekar ističe da Chopin nije imao djece usprkos dugom i strastvenom odnosu s francuskom književnicom George Sand, što također ukazuje na mukoviscidozu.

"Ako budemo mogli dokazati da je Chopin bolovao od mukoviscidoze, to bi dalo veliki poticaj našim bolesnicima, naročito djeci, da znaju kako mogu postići nešto veliko kao i on", objasnio je profesor Cichy.

Chopin je u Poljskoj više od slavnog kompozitora. On je nacionalni heroj, simbol teške borbe za oslobođenje zemlje.

Njegovo srce se nalazi u kristalnoj urni pohranjenoj u jednom od stupova crkve Svetog križa, baroknog zdanja u poljskoj prijestonici, prenijele su agencije.

Nakon Chopinove smrti njegovo srce je, po njegovoj želji, vraćeno u Varšavu, dok je njegovo tijelo sahranjeno na čuvenom pariškom groblju Pierre Lachaise.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.