NavMenu

Polisa ne priznaje sunčanicu i ujede - Šta ne pokriva putno osiguranje?

Izvor: Novosti Petak, 02.06.2017. 10:44
Komentari
Podeli
(Foto: conejota/shutterstock.com)
Turisti, prilikom putovanja u inostranstvo, putno zdravstveno osiguranje uglavnom biraju po cijeni, očekujući da je kod svih osiguravajućih kuća isto pokriće, za iste troškove. To, međutim, nije slučaj.

Opekotina od sunca, osim ako nije opasna po život, povreda na raftingu, ambulatno ispiranje ušiju koje nisu pod upalom, sunčanice bez komplikacija, ali i ujedi insekata koji ne ugrožavaju život, dijagnoze su i povrede čije liječenje najčešće nije pokriveno putnim zdravstvenim osiguranjem. Ove polise, koje koštaju uglavnom do jednog evra po danu boravka u inostranstvu, služe da nam pokriju nepredviđene troškove liječenja, i to do sume od nekoliko desetina hiljada evra.

Kod svih osiguravajućih društava situacija je, u jednom, jasna: slučajevi koji se dogode namjerno, krivicom samog osiguranika ili njegovim nemarom, automatski se isključuju iz osiguranja. Tako će, na primjer, gips za prelom ruke, u slučaju kada je osiguranik bio u alkoholisanom stanju, platiti on sam, iz sopstvenog džepa. Isto važi i za narkotike. Pojedine osiguravajuće kuće i definišu šta smatraju pod alkoholisanim stanjem - više od 0,3 promila alkohola u krvi.

Sunčanica je, pak, posebna priča. Neke osiguravajuće kuće pokrivaju ljekarske troškove u slučaju ove dijagnoze, dok je većina smatra - pukim nemarom. I troškove namiruju isključivo u slučaju da sunčanica dovede do težih zdravstvenih posledica, poput dehidratacije.

Isključena je obaveza osiguravajućeg društva, kada troškovi nastanu kao posljedica liječenja slučajeva nastalih usljed nebrige, nemara i neodgovornosti osiguranika, odnosno roditelja ili staratelja u slučaju da je osiguranik maloljetno lice, poput opekotina usljed prekomjernog sunčanja - stoji u uslovima osiguranja jedne osiguravajuće kuće.


Slično je i sa troškovima liječenja svih nekomplikovanih alergija, ali i "nekomplikovanih ujeda" insekata.

Iako je i saniranje uboda morskog ježa, kao jedna od čestih povreda na morskim destinacijama, bilo pod znakom pitanja kada je riječ o pokriću troškova, ono je ipak pokriveno osiguranjem kod svih osiguravajućih kuća.

U posebnoj situaciji su i trudnice. Granica je postavljena na 28. nedelju trudnoće, poslije koje se troškovi liječenja u inostranstvu - ne priznaju.

Pojedine osiguravajuće kuće, čak, ne pokrivaju troškove bilo kakvih ljekarskih intervencija vezanih za trudnoću u slučaju kada je trudnica starija od 38 godina, bez obzira da li je u drugom ili, na primjer, osmom mjesecu trudnoće.

Takođe, posljedice bilo kakve prirodne katastrofe, poput vulkanske erupcije, zemljotresa, proglašene epidemije, ali i posljedica rata i terorizma, nije pokriveno ovim osiguranjem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.