Izvor: eKapija | Petak, 02.06.2017.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za 19 firmi dodijeljeni grantovi u vrijednosti 1,06 mil KM - Kompanije planiraju zaposliti 250 radnika

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
U okviru projekta Lokalni integrisani razvoj (LIR), koji primarno finansira Evropska unija (EU), a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH), uručeni su grantovi za 19 malih i srednjih preduzeća koja će biti podržana u tehnološkom razvoju, te realizaciji novih investicija, a početak saradnje sa odabranim preduzećima obilježen je ceremonijom uručenja grant certifikata, saopšteno je iz UNDP-a.

Cilj je povećanje konkurentnosti i zaposlenosti u BiH, a s grantovima u vrijednosti od 1,06 mil KM, koji su dodijeljeni na ovoj ceremoniji, izabrane firme-partneri planiraju u prvoj fazi otvoriti do 250 radnih mjesta. Ta preduzeća planiraju u narednom periodu investirati ukupno 11,3 mil KM u proširenje poslovanja.

- Od danas, 19 malih i srednjih preduzeća širom BiH će dobiti grantove od Evropske unije u ukupnoj vrijednosti od 1,06 mil KM. Čast mi je i zadovoljstvo, što imam tu privilegiju da uručim grantove koji će poboljšati životne standarde građana i povećati broj radnih mjesta u BiH. U okviru ovog projekta EU sarađuje sa domaćim vlastima i kolegama iz UNDP-a kako bismo uspostavili mehanizme i resurse koji su prijeko potrebni za dalji socijalni i ekonomski razvoj BiH - istakla je Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

LIR projekat, koji sa 6,6 mil EUR finansira EU, a implementira UNDP BiH, zajedno sa domaćim partnerima, ima za cilj podizanje kvaliteta života građana u BiH. LIR nastoji unaprijediti životni standard za više od 100.000 ljudi u BiH putem podrške inkluzivnom i održivom socio-ekonomskom razvoju, osnaživanjem prakse dobrog upravljanja u strukturama lokalne vlasti, i razvojem lokalne infrastrukture i usluga. To se posebno provodi u područjima pogođenim poplavama iz 2014. godine, te gradovima i opštinama u BiH sa velikim brojem izbjeglica i interno raseljenih lica

- Dodijeljeni grant namijenjen je razvoju poslovanja preduzeća i podršci u kreiranju novih radnih mjesta, i mi ćemo tim sredstvima nabaviti nove CNC mašine, te zaposliti 6 mladih radnika, što će svakako rezultirati rastom produktivnosti kao i boljom kvalitetom naših proizvoda i usluga - rekao je Branko Đuđić, izvršni direktor firme Tri Best iz Banjaluke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.