Izvor: Indikator | Četvrtak, 01.06.2017.| 13:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cijena i kvalitet presudni za njemačko tržište - Na Danu dobavljača Zapadnog Balkana 36 firmi iz BiH

Sa jučerašnjeg skupa u Beogradu
Privrednici iz zemalja Zapadnog Balkana predstavili su na Danu dobavljača Zapadnog Balkana u Beogradu svoje kompanije njemačkim firmama koje su zainteresovane za poslovanje sa proizvođačima iz regiona.

Na jednodnevnom B2B skupu učestvovalo je 50 firmi iz Srbije, Bosnu i Hercegovinu predstavljalo je 36, Hrvatsku 21, Sloveniju 20, Makedoniju sedam, Albaniju tri firme, iz pokrajine Kosova su došli predstavnici dvije kompanije, a iz Crne Gore tri preduzeća.

Pet kompanija iz BiH se našlo među TOP 7 i to ATT doo (Gornji Vakuf), SIM Technik doo (Kotor Varoš), GAT doo (Sanski Most), HST CNC Technik doo (Gračanica) i SIK doo (Mostar).

Ljuban Panić iz beogradske kompanije Ming, koja prodaje čelične dijelove od jednog do 120 kilograma, kaže da ovo nisu sastanci koji odmah dovode do posla, već služe za inicijalni kontakt, nakon koga cijenom postajete ili ne postajete interesantni.

- Nakon toga slijedi period od šest mjeseci do godinu dana kada nastojite da uvjerite njemačkog partnera da možete da ispunite sve kada je u pitanju kvalitet. To vam, osim novog tržista, donosi i njemačko iskustvo, jer ako ste u stanju da ispunite uslove koje od vas traži njemački kupac, onda ste u stanju da se takmičite sa najboljima u Evropi.

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Panić dodaje da je ovo treće učešće njegove kompanije na ovoj inicijativi, a poslije svake je sklopljen posao. Nijemce, kao i sve kupce, kako navodi, zanima što niža cijena i dobar kvalitet.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije Nenad Đurđević rekao je da se za učešće prijavilo oko 400 kompanija iz zapadnog Balkana, ali da je 142 izabrano za sastanak.

- Na skupu učestvuju 24 kompanije iz Njemačke, a različiti su kriteriji prema kojima su oni birali firme iz ovog regiona sa kojima će se sastati - istakao je Đurđević.

On je dodao da organizovanje takvog skupa u Beogradu govori da postoji velika zainteresovanost za poslovnu saradnju i njemačkih i privrednika Zapadnog Balkana.

Nakon konferencija u Minhenu (2015.) i Dortmundu (2016.), na kojima su kompanije iz BiH ostvarile veliki uspjeh, ovo je prva B2B-konferencija u okviru inicijative, koja je održana izvan Njemačke. Zainteresovane njemačke firme dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj firmi iz elektro i elektronskog sektora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.