NavMenu

Malinari nezadovoljni otkupnom cijenom malina od 1 KM - Iz Privredne komore FBiH ističu da cijenu diktira tržište

Izvor: Klix Četvrtak, 01.06.2017. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Thomas Barrat/shutterstock.com)
Nakon što su otkupljivači malina objavili akontativnu cijenu malina za ovu sezonu koja iznosi 1 KM, nezadovoljni proizvođači jagodičastog voća ističu kako cijena maline u BiH mora biti tržišna i usklađena s cijenom maline u regionu.

Predstavnici Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH održali su u srijedu (31. maj) sastanak sa članovima Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća s ciljem uspostavljanja partnerskih odnosa i povećanja otkupne cijene maline.

Međutim, sastanak nije dao rješenje po tom pitanju jer je stav hladnjačara unaprijed bio definisan i svi argumenti koje su iznijeli predstavnici Saveza nisu prihvaćeni.

Nakon sastanka, Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH putem saopćenja za javnost još jednom je pozvao hladnjačara da odustanu od objavljene akontativne cijene malina.

- Ova cijena može nanijeti nesagledive posljedice kako za proizvodnju tako i za otkup i plasman maline kako u ovoj sezoni, tako i u narednom periodu. Savez ostaje otvoren za sve dogovore koji će voditi ka prevazilaženju problema i izazova sa kojima se ovaj sektor suočava - kažu iz Saveza.

Oni su pozvali sve druge proizvođače jogodičastog voća da pristupe Savezu kako bi zajednički očuvali dignitet te ojačali lokalna udruženja i zadruge.

Iz Privredne komore FBiH poručuju da će cijena malina u 2017. godini biti prema uslovima tržišta i da nema mjesta niti potrebe za brigu, ogorčenost ili demotiviranost.

- Pad izvoznih cijena malina u 2016. godini imalo je za posljedicu nekonkurentnost naših malina na svjetskom tržištu te ogromne finansijke gubitke otkupljivača i izvoznika, a sve zbog visoko plaćene akontne cijene proizvođačima i nemogućnosti da se ta cijena usaglasi sa uslovima tržišta. Svjesni činjenice da u slučaju ponavljanja situacije iz 2016. godine "'kupi skuplje a prodaj jeftinije'' praktično bi značilo bankrot otkupljičava i izvoznika, a samim time i uništenja sektora jagodičastog voća, Udruženje otkupljivača i izvoznika koristi sve svoje resurse i mogućnosti da se spasi i održi nivou dostignutog razvoja proizodnje maline - kaže se u saopćenju Komore.


Bosna i Hercegovina sa proizvodnjom malina od preko 25.000 tona je na 8. mjestu proizvođača u svijetu i sa 6,7% učestvuje u ukupnoj svjetskoj proizvodnji malina. Sa ovim udjelom u svjetskom tržištu, BiH je država koja preuzima cijene od drugih, kako kupovne tako i prodajne. Najveći naši konkureti su Poljska sa preko 150.000 tona i Srbija sa preko 80.0000 tona godišnje proizvodnje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.