Izvor: Capital | Utorak, 30.05.2017.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća Eko-toplana Banjaluka - Pripremni radovi počinju 1. juna

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i izvršni direktor Instituta za energetiku i ekologiju (IEE) Dragiša Zečević potpisali su danas ugovor o osnivanju privrednog društva Eko-toplana Banjaluka, čime se, kako su naveli, rješava najkrupniji komunalni i finansijski problem grada na Vrbasu.

Radojičić je izrazio očekivanje da će već u četvrtak, 1. juna, početi pripremni radovi na novoj toplani, koja će biti izgrađena u blizini dosadašnje.

- Konačno dobijamo pouzdano i kvalitetno grijanje u Banjaluci. Dobićemo cjelodnevno grijanje u odnosu na dosadašnji dnevni režim, ali i velike finansijske efekte. Dosadašnje sezone značile su 10 do 20 mil KM čistog troška za grad, jer je novac odlazio vani za nabavku mazuta - rekao je Radojičić novinarima.

On je dodao da će sada za kupovinu novog energenta biti potrošeno 15 do 20 mil KM na domaćem tržištu.

- Dobićemo profitalnu firmu i pouzdanog partnera. Želim zahvaliti kompaniji IEE sa podizvođačima i cijelim konzorcijumom koji imaju kapacitet da izvedu projekat nove toplane u garantovanom roku od sedam mjeseci od početka radova da bismo iduće sezone imali grijanje na biomasu - istakao je Radojičić.

On je rekao da grijna sezona u Banjaluci počinje od 15. oktobra, te da će stara toplana morati da obezbijedi grijanje sve dok se nova u potpunosti uključi.

Gradonačelnik Banjaluke rekao je i da će stara toplana i dalje postojati kao privredno društvo, ali će biti restrukturisana, a veći broj radnika tog preduzeća zaposliće se u novoj toplani.

Kada je riječ o cijeni grijanja za građane, Radojičić je naveo da ona neće biti mijenjana po metru kvadratnom, dok će za Banjalučane koji imaju kalorimetre biti uveden novi tarifni sistem.

Direktor IEE-a Dragiša Zečević naglasio je da će Banjaluka, osim nove toplane, dobiti savremenu toplifikacionu mrežu, logistički centar za biomasu i novu dimenziju odnosa sa potrošačima.

- Tehnologija u novoj toplani djelo je domaćih stručnjaka čime se pokreće domaća elektro, mašinska i građevinska industrija - istakao je Zečević.

Direktor Šuma Republike Srpske Risto Marić poručio je da će za novu toplanu biti obezbijeđeno dovoljno biomase i drvnog sortimenta za proizvodnju drvne sječke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.