NavMenu

Vozački ispit u BiH bi mogao poskupjeti i za 500 KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.05.2017. 10:46
Komentari
Podeli
(Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Cijene vozačkih ispita mogle bi biti povećane i za 500 KM jer će umjesto vlasnika autoškola minimalne cijene časova definisati Vijeće ministara BiH u saradnji s entitetskim organima, kako je to predviđeno Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, prenosi Faktor.

To su ranije tražili i iz Asocijacije autoškola BiH, a u naredna dva mjeseca trebalo bi da bude donijeta i uredba kojom će se tačno definisati cijena, koja, kako pišu Nezavisne novine, ne bi trebalo da bude manja od 20 KM po času.

Dosadašnje cijene određivali su vlasnici autoškola i kretale su se od 10 do 15 KM.

- Otišao sam da upišem vozački ispit i rekli su mi da sam upao u "zadnji voz" kada su u pitanju stare cijene, jer će uskoro da poskupi - rekao je jedan Banjalučanin.

Iako u spomenutoj asocijaciji tvrde da će zakonom zaštititi najmanju cijenu kako bi se uveo red i disciplina, ipak se većina vlasnika autoškola ne slažu s poskupljenjem, jer će time biti značajno smanjen broj kandidata, a dovešće i do gašenja mnogih autoškola.

- I sada je primjetan značajan pad broja kandidata, a u svemu tome niko ne pita građane. Mi ne podržavamo rast cijena i bojim se da ćemo doći do situacije da nemamo kandidata - kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.


Prema njegovim riječima, država ne treba da određuje cijenu u autoškolama, već da to prepusti vlasnicima, a regulator treba biti samo tržište.

- Cijene obuke bi mogle da idu i do 1.000 KM umjesto dosadašnjih 500-550 KM. Možete vi staviti i 2.000 KM, ali zašto ako nemate kandidata - rekao je Jaćimović.

U radnoj grupi koja će raditi na pripremi pravilnika koji će definisati tačnu minimalnu cijenu elemenata časova učestvovaće i predstavnici Zavoda za obrazovanje odraslih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.