NavMenu

Firme iz BiH neće moći snabdijevati policiju i vojsku - Proizvođači radne odjeće ukazuju na preferiranje uvozne robe

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 29.05.2017. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Domaći proizvođači opreme za policiju, vojsku i druge specijalne službe Zenko, Koteks, Men i Uslužnost zatražili su sastanak s Draganom Mektićem, ministrom sigurnosti BiH, zbog najavljenog usvajanja novog pravilnika o uniformi i opremi pripadnika policijskih agencija na nivou BiH.

– Koliko smo upoznati, pravilnik koji je u pripremi i koji treba da bude usvojen u Vijeću ministara BiH, napravljen je tako da praktično onemogućava domaćim firmama da mogu proizvoditi uniforme i na taj način svjesno se išlo na uvezenu robu, vjerovatno marke 5.11. Smatramo da domaći proizvodi i domaća proizvodnja moraju u najmanju ruku imati jednak tretman - stoji u pismu ministru Mektiću, piše Oslobođenje, prenosi Biznis Info.

Dakle, novi pravilnik bi onemogućio domaće proizvođače da budu dobavljači policijskim agencijama na nivou BiH, a to su Granična policija, SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Služba za poslove sa strancima i Agencija za školovanje policijskih kadrova.

– Ovih dana, ukoliko se niko ne oglasi, direktno ćemo zvati ministra Mektića da ga upoznamo detaljnije sa ovom problematikom. Ukoliko pravilnik kao takav bude usvojen, onda smo mi, proizvođači, u veoma nepovoljnom položaju. Pri tome će nam trebati nekoliko godina da sve to savladamo i prilagodimo poslovanje, ali opet je pitanje da li je moguće ikada dostići to što je traženo - ispričao je Haris Sejdić, direktor Koteksa.


Ministar Mektić je stava da ne bježi ni od kakvih sastanaka, te da još nije vidio dopis, ali da će, kada se ukaže prilika za to, svakako održati sastanak sa proizvođačima.

– Neću dozvoliti da pravilnik preferira bilo koga, a ukoliko je sporna kvaliteta proizvoda, neću ni kojem slučaju dozvoliti da vojska, policija i drugi hodaju u uniformama lošeg kvaliteta - poručio je Mektić.

Mustafa Kundić, vlasnik kompanije Men Travnik, ističe da je ovo jedna ružna i situacija u BiH koja se stalno ponavlja i ne prestaje.

– Ukoliko se usvoji pravilnik, mi proizvođači nemamo nikakve šanse da dalje nastavimo da radimo, jer nemamo ravnopravan položaj sa firmom na osnovu koje je rađen ovaj pravilnik. Time će se dosta radnih mjesta ugasiti iako su svi stava da nam treba domaći proizvod, ali u stvarnosti se ništa ne dešava - kazao je Kundić, prenosi Biznis Info.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.