Izvor: Capital | Petak, 26.05.2017.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Udar na privatnost - Google će pratiti koliko trošite na karticama i to dijeliti s oglašivačima

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Google je u drugoj polovini devedesetih pokrenut kao veb pretraživač, a tokom godina ova kompanija je zavladala internetom te danas njeni servisi - Gmail, YouTube, Chrome, Google Maps i drugih imaju više od milijardu korisnika.

Takođe, Google dominira i mobilnim tržištem gdje njegov mobilni operativni sistem Android instaliran na više od dvije milijarde uređaja, a veliki novac ulažu i u projekte budućnosti poput autonomnih vozila.

Google već prati kartične transakcije. Taktika ove kompanije, koju dugo godina uspješno primjenjuju, jeste da korisnicima omoguće besplatan pristup uslugama i proizvodima, ali im uz njih prikazuju i reklame te upravo od oglašavanja zarađuju najveći dio novca.

Kako bi kompanijama koje ulažu milijarde dolara u oglašavanja na Google-ovim servisima pokazali koliko su oglašivačke kompanije na internetu uspješne te kako se odražavaju na prodaju u offline svijetu, ova će kompanija koristiti vještačku inteligenciju za praćenje potrošnje putem bankovnih kartica korisnika u trgovinama.

Zahvaljujući ovim podacima koje Google prati i koje će dijeliti s oglašivačima, oni bi napokon mogli saznati koliko su zaista uspješne njihove kampanje na internetu i koliko te kampanje utiču na prodaju u (offline) trgovinama, a Google već sada prati skoro 70% svih transakcija putem kartica u SAD-u.

Ovo je prvi put da je Google omogućio svakom oglašivaču praćenje uticaja marketinških akcija na svim uređajima i putem svih kanala na samo jednom mjestu, objavili su na Google-ovom blogu. Google, zahvaljujući servisima poput AdWordsa, Analyticsa i DoubleClicka, već ima brojne informacije o korisnicima te ih kombinuje s informacijama o tome šta su korisnici pretraživali i koji su im se oglasi prikazivali, a takođe posjeduju informacije o lokacijama s pametnih telefona tako da Google zna kada su korisnici pregledali oglase te jesu li nakon toga proizvode koje su vidjeli u oglasima pretraživali na internetu, odnosno jesu li ih kupili u trgovini.

Udar na privatnost

Praćenje potrošnje na karticama korisnika samo je još jedan udar na privatnost, prenijeli su na BBC-u mišljenje nekih kritičara ove kompanije.

- Ono što mi je zaista fascinantno jeste da su kompanije postale iznimno namjetljive kada je u pitanju prikupljanje podataka te su takođe postale još tajnovitije - komentarisao je Mark Rotenberg iz Electronic Privacy Information Centra.

Ipak, treba napomenuti kako Google neće imati pristup detaljima o proizvodima koje su korisnici kupili, već samo o vrijednosti kupovine ostvarene u određenom periodu.

Takođe, korisnici će moći ograničiti ovu mogućnost praćenja potrošnje, a iz kompanije Google kažu kako će sve podatke koje korisnike povezuju s potrošnjom u trgovinama kriptirati kako bi bili sigurni u slučaju hakerskih napada i krađe podataka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.