Izvor: RTS | Petak, 26.05.2017.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Kragujevcu predstavljen novi fiat 500L (FOTO)

(Foto: Tanjug/Zoran Zestic)
U fabrici automobila u Kragujevcu promovisan je novi, restilizovani model fiat 500L, čija je komercijalna proizvodnja zvanično počela u četvrtak (25. maj 2017.), a moći će da se kupi već u julu.

Prezentaciji novog modela u Kragujevcu prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministri Rasim Ljajić i Zorana Mihajlović i izvršni direktor Fiat grupe za Evropu, Bliski istok i Afriku Alfredo Altavila koji je istakao da će uskoro sa proizvodne trake izaći prva komercijalna jedinica novog modela fiat 500L.

On je dodao i da je model 500L najbolje prodavani višesvrsni automobil na srpskom tržištu i u Evropi.

- Novi fiat 500L predstavlja nasljednika najbolje prodavanog malog višenamjenskog vozila u Evropi i predodređen je da obnovi i nastavi njegov uspjeh. Ponosni smo na to što možemo da kažemo da je postignut ambiciozni plan da fabrika u Kragujevcu ponovo bude centar proizvodnih aktivnosti. Imali smo jake temelje za dobar start. Kragujevac je obezbijedio kvalifikovanu radnu snagu i jaku industrijsku podršku, a Vlada Srbije je bila posvećeni partner dok je FCA grupacija donijela svoje bogato globalno znanje, resurse i omogućila pristup tržištima - istakao je Altavila.

Aleksandar Vučić rekao je da vjeruje da će tri verzije novog modela (Urban, Cross, Wagon) pronaći svoj put do tržišta i istako da poslovanje Fiata čini 3% srpskog BDP-a i gotovo 8% ukupnog izvoza.

- Nastavljamo da se borimo za izvoz fiata na rusko tržište i vjerujemo da ćemo to da završimo prije kraja ove godine - dodao je premijer.

Nasljednik fiat 500L još je praktičniji i tehnološki savršeniji. Modernizovani su prednji dio i enterijer, a redizajnom je obuhvaćen i produženi 500L sa sedam sjedišta i prodavaće se pod nazivom 500L vagon.

Novi fiat dostupan je u deset pastelnih ili metalik boja sa tri vrste krova. Unutrašnjost je takođe potpuno nova, počev od instrument table, a vozači će imati na raspolaganju digitalni displej sa paketom korisnih informacija.

Prodaja novih modela počinje u julu, a u Fiatu kažu da će cijena zavisiti od opreme i motora.

Podsjetimo, serijska proizvodnja fiat 500L je počela u Kragujevcu 2012. godine. Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije između italijanskog Fiata i države Srbije potpisan je 29. septembra 2008. godine, po kome proizvođač automobila iz Torina ima 67%, a Srbija 33% vlasničkog udjela.

FCA je vodeći srpski izvoznik sa preko milijardu evra ostvarenih u 2016. U kragujevačku fabriku je do sada investirano više od 1,3 mlrd EUR, od čega više od 1 mlrd u nabavku najsavremenije opreme za proizvodnju.


Fotogalerija
Predstavljanje novog modela fiat 500L

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.