NavMenu

BiH i Crna Gora uskoro nude jedinstvenu ponudu za turiste - Kulturno-istorijsko nasljeđe i ruralni turizam šansa za male biznise

Izvor: Klix Srijeda, 24.05.2017. 13:57
Komentari
Podeli
(Foto: SSokolov/shutterstock.com)
Dvadesetak ugostitelja, turističkih vodiča i djelatnika u turizmu iz zapadne Hercegovine i Crne Gore učestvovalo je na radionici u organizaciji Razvojne agencije Zapadnohercegovačkog kantona HERAG i projektnih partnera, koja je održana u Grudama na Agroturizmu Marića Gaj.

Cilj radionice je bio kroz predavanja, razmjenu iskustava i program posjeta ojačati kapacitet sudionika za pružanje bolje usluge turistima, a organizirana je u okviru prekograničnog projekta pod nazivom "Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje - tema srednji vijek", saopćeno je u srijedu iz HERAG-a.

Riječ je o projektu uz pomoću kojeg se uveliko poboljšala saradnja BiH i Crne Gore u ruralnom turizmu.

Sudionicima radionice prezentirana je turistička ponuda zapadne Hercegovine te su obišli prirodne i kulturno-povijesne lokacije, i to Stari grad Ljubuški (Kula hercega Stjepana), Muzej na Humcu, vodopade Kravica i Koćuša, Peć Mlini i Ravlića pećina, nekropolu Radimlja te srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča" koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.

Inače, "Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje - tema srednji vijek" projekt je koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje BiH - Crna Gora 2007 - 2013, ukupne vrijednosti oko 467.000 EUR.

Nositelji projekta su HERAG i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Crne Gore.

Partneri na projektu su Općina Ljubuški, Turistička zajednica ZHK, Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja" (BiH) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma - MRT, Crna Gora.

Kroz projekt se uspostavlja novi prekogranični turistički proizvod zasnovan na povijesti i kulturnoj baštini regije, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama. Krajnji cilj je do kraja ove godine izraditi zajedničku turističku ponudu.


Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske županije i sedam općina u Crnoj Gori, u suradnji s petnaest turističkih agencija otvorit će vrata brojnim turistima željnima prirodne ljepote, avanture, neistraženog kulturno-povijesnog nasljeđa i ruralnog turizma.

- Uključili smo male biznise, odnosno domaćinstva, i to 26 iz Crne Gore i 20 iz BiH te smo ih podijelili na tematske cjeline kako bi se lakše prezentirala ta kompleksna tema i kako bi se iskoristili svi potencijali, materijalni i nematerijalni - kazala je izvršna direktorica CSTI-a Svetlana Vujičić.

Direktor HERAG-a Ivan Jelčić podsjetio je kako je asfalt prema Kuli hercega Stjepana u Ljubuškom završen upravo kroz taj projekt, koji će, po njegovom mišljenju, zasigurno doprinijeti privrednom razvoju prekograničnog područja - srednjovjekovne Hercegove zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.