NavMenu

Raiffeisen banka se povlači iz BiH i Albanije?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.05.2017. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Raiffeisen banka bi se mogla povući iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova zbog ulaganja u znatno profitabilniju Češku, piše Financial Times, a prenosi banjalučka Alternativna televizija.

U tekstu "Raiffeisen: eastern promises" navodi se da su investitori posljednju dividendu primili 2013. godine, prije loše tempiranog širenja koje je dovelo do vrtoglavog otpisa, pada profita, te u vrijeme krize u Rusiji i rata u Ukrajini.

Dioničari Raiffeisen su bili zakinuti i prošle godine jer je banka odlučila nadograditi dobitke, ali ove godine bi mogli imati manje razumijevanja, navodi se u tekstu.

U srijedu su kreditori otkrili da je u u prvom kvartalu profit narastao za 11% na godišnjem nivou, ne računajući nestalne prihode od trgovanja.

Novac kojim banka raspolaže za poslovanje je na respektabilnih 12,6%, što je blizu postavljenog praga od 13%, kada se očekuje da dođe do ponovnog pokretanja isplata.


Plasman loših kredita, iako povišen, je u padu. Pokrivenost je na ogromnih 74%, veća nego u bankama u Italiji ili Španiji. Neto prihod od kamata na svom najvećem pojedinačnom tržištu je rastao četiri uzastopna kvartala, dok se omjer loših plasmana prepolovio od 10%.

Ipak, trošak prema odnosu prihoda od 64% je i dalje previsok, u odnosu na zacrtanih 50-55%, napominje se u analizi Financial Timesa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.