NavMenu

Ponovo nije postignut dogovor o raspodjeli državne imovine BiH

Izvor: Investitor Utorak, 17.06.2008. 09:38
Komentari
Podeli

Članovi Komisije za državnu imovinu BiH nisu na jučerašnjoj sjednici u Banja Luci postigli dogovor u vezi sa ponuđena četiri rješenja nacrta zakona o državnoj imovini. „Nažalost, nismo uspjeli uskladiti nikakav nacrt zakona o državnoj imovini. Niti jedno od četiri ponuđena rješenja i četiri moguće varijante nije dobilo potrebnu većinu“, rekao je nakon sjednice predsjedavajući Komisije Zvonimir Kutleša.

On je potvrdio da su članovi Komisije imali različite stavove o tome šta je osnov za uknjižbu u pravo vlasništva nad državnom imovinom.

„Bilo je razmišljanja da je to sporazum između entiteta, Brčko Distrikta i Vijeća ministara, i ti predlozi su dolazili od članova RS-a, kao i alternativnih rješenja da Vijeće ministara na temelju ovog zakona odluči šta to treba pripasti institucijama BiH, a sve drugo da bi trebalo pripasti entitetima“, rekao je Kutleša.

Podršku nije dobio ni treći predlog koji je polazio od toga da je BiH vlasnik čitave imovine, a da bi entiteti i Brčko dobili imovinu na korištenje i taj predlog je imao najmanje podrške. Kutleša je dodao da je četvrti predlog sam ponudio i da je on podrazumjevao da se sporazumom između Vijeća ministara, entiteta i Brčkog odluči koja će imovina pripasti BiH.

Komisija je, naglasio je, ponovo na samom početku jer za ovih deset mjeseci nije napravljen nacrt zakona. Kutleša je kazao da ne zna šta će se dalje konkretno dešavati, te da će izvjestiti Vijeće ministara o neuspjeloj sjednici. Naveo je i da ne zna koji će biti potezi visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

„Očekujem da će Lajčak u najmanju ruku produžiti zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, jer je prepuštena propadanju, prodaji i raspolaganju“, dodao je Kutleša neisključivši mogućnost ni transformisanja ove komisije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.