Izvor: Indikator | Petak, 19.05.2017.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cimos konačno u rukama Italijana - U planu investicije od 50 mil EUR

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Prodaja slovenačkog Cimosa društvu TCH Cogema u vlasništvu italijanskog fonda Palladio Finanziaria je okončana.

Kupac će koparsku tvrtku prvo dokapitalizirati sa 18,3 mil EUR do kraja maja te otplatiti veći dio svojih obaveza prema bankama. Očekuje se da će do kraja maja novi vlasnik Cimosa također osigurati svježu likvidnost u iznosu od 15 mil EUR, izvijestilo je Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB).

Predsjednik Uprave TCH Cogeme Gino Berti kao novi predsjednik Uprave Cimosa na konferenciji za novinare najavio je da je prioritet osigurati nove narudžbe. To će zahtijevati reorganizaciju tvrtke, a za što će trebati vremena, dodao je. U naredne tri godine namjeravaju da investiraju dodatnih 50 mil EUR, a sjedište nove poslovne grupe biće u Kopru. Sadašnji predsjednik Gerd Rosendahl ostaje član uprave i ocjenjuje da tvrtka ima "sve šanse za uspjeh."

Prodaja Cimosa, koji se prije krize duboko zadužio s ciljem širenja, a prilikom izbijanja krize zapao u ozbiljne probleme koji su ga gurnuli na rub opstanka, pokrenuta je u avgustu 2015. Među kupcima, osim fonda Palladio Finanziaria neslužbeno su pominjani poslovni sistem biznismena iz BiH Nijaz Hastora, španski CIE Automotive i francuski Maike Automotive.

Cimos ima oko 5.000 zaposlenika, osim Slovenije posluje u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.