Izvor: Klix | Petak, 19.05.2017.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Povelja Kulina bana biće privremeno vraćena u BiH

Jozo Pavković, direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH te direktor Večernjakovog pečatasinoć sinoć je u Mostaru kazao da će Povelja Kulina bana biti privremeno vraćena u BiH.

Na samom otvorenju ovogodišnje dodjele Večernjakovog pečata Pavković je okupljenima kazao da su mnogi godinama pokušavali skrenuti pažnju Ruskoj Federaciji gdje Povelja i počiva, u nadi da će ona biti jednoga dana vraćena, ali bezuspješno.

- Mi smo napokon dobili pozitivan odgovor i on je bio 'da'. Povelja Kulina bana će privremeno biti vraćena u Bosnu i Hercegovinu - rekao je Pavković.

Također, na početku manifestacije, ministar pravde BiH Josip Grubeša i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH Aleksej Semenihin uručili su direktoru Večernjakovog pečata ovjerenu kopiju Povelje.

Primjerak originalne Povelje se čuva u Ruskoj akademiji nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu.

Povelja bosanskog bana Kulina je napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom jeziku i bosančicom. Dokument od jedne stranice je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego i jedan od najstarijih dokument južnoslavenskih država.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.