NavMenu

Libija iskazala namjeru o investiranju 500 mil EUR u Federaciju BiH

Izvor: Vlada FBiH Subota, 14.06.2008. 10:47
Komentari
Podeli

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković primio je danas u Sarajevu delegaciju Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije koju je predvodio ministar finansija u vladi Libije Muhammed Ali El-Huweij. Iskazana je namjera libijske strane o početnom investiranju od 500 miliona eura putem Razvojne banke Federacije BiH.

«Libijska strana je spremna ulagati u BiH s velikim kapitalom, a 500 miliona eura su početna sredstva za ulaganja u zajedničke investicijske projekte, bez obzira na to da li su u privatnom ili državnom sektoru, zajednički projekti ili čak zajedno s drugim državama. Libijska strana je spremna uložiti ta početna sredstva putem Razvojne banke Federacije BiH«, istakao je nakon susreta El-Huweij. On je saopćio da je došlo do poravnanja svih potraživanja i dugovanja jedne države prema drugoj, također i svih potraživanja bh. kompanija koje rade dugi niz godina u Libiji.

Vlada Federacije BiH je prezentirala libijskom ministru finansija investicione i razvojne potrebe Federacije i ukazali da u narednih šest do sedam godina treba osigurati 12,5 milijardi KM za investiranje u razvoj Federacije. Premijer Branković je izrazio zadovoljstvo iskazanom namjerom libijske strane da će kao početni nivo investicionih sredstava iz investicionih fondova libijske države biti osigurano 500 miliona eura koji će biti plasirani putem Razvojne banke FBiH za investicione i razvojne projekte Federacije i zajedničke projekte dviju strana.

Potvrđena je i spremnost libijske strane da bh. kompanije na libijskom tržišti dobiju određene poslove jer Libija u narednih nekoliko godina ima namjeru investirati više od 150 milijardi dolara. «Nadam se da ćemo u tom investicionom tržišnom potencijalu uspjeti dodatno zaposliti naše kompanije, a kao pozitivan znak takvog raspoloženja libijske strane je i podatak da su konačno izmirene obaveze koje su bile prema bh. kompanijama «, kazao je Branković. Nova oblast ukupne saradnje jeste i zdravstvo i u tom kontekstu je dogovarano angažovanje naših medicinskih stručnjaka i povezivanje zdravstvenih centara radi ukupnog unapređenja sistema zdravstvene zaštite.

«Intenziviranjem saradnje između Bosnalijeka i libijske kompanije Al Maya nadam se da ćemo dobiti novi prostor za angažovanje stručnjaka i transfer naših tehnologija», kazao je Branković. Poseban značaj daje se saradnji u oblasti obrazovanja, kulture i turizma. I to je način, istaknuto je, da se građani bolje upoznaju i biznismeni povežu radi novih poslova.

Libijski ministar finansija je pozvao bh. kompanije da učestvuju u izgradnji infrastrukture Libijske Džamahirije, s obzirom na to da je Libija trenutno u velikim infrastrukturnim projektima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.