NavMenu

Radnici čekaju vize, poslovi ugroženi - Domaće firme sa detašmanima u Njemačkoj u strahu od gubitka višemilionskih projekata

Izvor: Capital Nedjelja, 14.05.2017. 09:15
Komentari
Podeli
Preduzeća koja imaju detašmane za izvođenje poslova u Njemačkoj gube milione zbog dugih procedura za dobijanje viza za svoje radnike.

Radne vize čekaju se u posljednjih godinu dana i po nekoliko mjeseci, što firmama otežava poslovanje sa partnerima iz Njemačke.

- Ne postoji taj poslovni partner koji će ugovoriti sa bilo kojim kooperantom, podizvođačom, a da će čekati četiri ili pet mjeseci - kazao je u emisiji Pečat RTRS Spasoja Albijanić, direktor preduzeća Monting montaža Bijeljina.

Prema riječima Mile Petrovića iz Privredne komore RS, ako bi se ovakvo stanje nastavilo, sporazum o detašmanima izgubio bi smisao. Međutim, situacija teško da će biti promijenjena na bolje. U Ambasadi Njemačke u BiH razlog dužeg čekanja na radnu vizu vide u liberalizaciji njihovog tržišta.

- Usljed olakšica za pristup njemačkom tržištu rada za građane zemalja zapadnog Balkana koje su stupile na snagu sa 1.1.2016. godine, broj zahtjeva za vize se drastično porastao. Na osnovu te velike potražnje znatno se povećalo i vrijeme čekanja na termine. Trenutno je vrijeme čekanja za detaširane radnike kraće u u odnosu na druge kategorije za izdavanje viza – na termin u kategoriji u svrhu spajanja porodice trenutno se čeka mnogo duže. Ambasada u ovom trenutku, uprkos kadrovskom pojačanju viza odjela, ne može ponuditi više termina - pojašnjeno je RTRS-u iz Njemačke ambasade u BiH.

Domaće privrednike čude duge procedure, ako u međunarodnom sporazumu između Njemačke i BiH o detašmanima stoji da se Njemačka obavezuje da će preko svog konzularnog odjeljenja u BiH rješavati vize u roku od sedam dana.

Ukoliko teškoće sa izdavanjem viza potraju, BiH bi, prema upozorenjima iz privrednih komora, mogla da izgubi stotine miliona maraka. Oko 2.000 detašmana odobreno je preduzećima iz BiH, a dozvole za rad u Njemačkoj dobijaju firme iz oblasti građevinarstva. Prihodi BiH od detaširanih firmi, prema tvrdnji Ante Ostojića iz Spoljnotrgovinske komore BiH, nije manji od 150 miliona KM.


U Ministarstvi spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kažu da su upoznati sa problemom radnih viza za detaširane firme i da rade na njihovom rješavanju.

- Založili smo se kod ambasadora SR Njemačke da se ovo pitanje što prije razmotri. Takođe, obavijestili smo Savjet ministara BiH, a od Ministarstva vanjske trgovine BiH zatražili smo da diplomatskim putem interveniše kako bi se izašlo u susret bh. privredi - navode iz Ministarstva.

Zbog cijele situacije, terminima za razgovor radi izdavanja viza u Njemačkoj ambasadi se trguje, a što se može vidjeti iz objavljenih oglasa.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.