Izvor: eKapija | Nedjelja, 14.05.2017.| 21:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ŠAROVIĆ: Na stolu 2 mlrd EUR kineskih investicija u BiH

Mirko Šarović
Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina na stolu, za razmatranje, u našim institucijama su poslovi vrijedni blizu 2 mlrd EUR kineskih investicija, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Šarović je kao konkretan primjer naveo projekt Termoelektrane Tuzla blok 7 vrijedan preko 800 miliona eura, prenosi Faktor.

- Rekao bih da smo na jedan mali korak do definitivnog završetka posla. Želim naglasiti da su skoro svi detalji završeni. Trenutno je ovaj ugovor na pregledu u Ministarstvu finansija Federacije BiH i konsultovat ću se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi se, rekao bih, ubrzale i procedure u Bosni i Hercegovini. Sa kineske strane je sve gotovo kada je u pitanju ovaj projekt - istakao je Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasio je i kako su svi ostali aranžmani vrijedni više stotina miliona eura, tako da su na stolu u bh. institucijama poslovi vrijedni blizu dvije milijarde eura. On će predvoditi delegacijz Bosne i Hercegovine koja će narednih dana boraviti u Kini, između ostalog, upravo i radi dogovora oko realizacije aktuelnih, ali i novih projekata kada su u pitanju kineski investitori.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.