NavMenu

Sistem navodnjavanja Trebinjskog polja dobio i ekološko "zeleno svjetlo" - Prvi radovi početkom 2018.

Izvor: eKapija Petak, 12.05.2017. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Izgradnja i korišćenje sistema navodnjavanja Trebinjskog polja neće štetno uticati na životnu sredinu, a društvu će obezbijediti značajnu ekonomsku korist, rečeno je juče na javnoj raspravi o nacrtu studije o planu upravljanja životnom sredinom i procjenama uticaja na društvo za projekat ovog sistema, čiji je autor Institut za građevinarstvo RS.

Prema riječima Siniše Cukura, stručnog saradnika za zaštitu životne sredine u ovom institutu, cilj studije bio je sagledavanje eventualnih ekoloških posljedica i ekonomskih benefita, te da dokument projektu obezbjeđuje pozitivnu ocjenu, prenosi Radio Trebinje.

- Osnovni zaključak je da se ne očekuju značajniji uticaji na prirodnu sredinu u fazi građenja, kao ni u fazi korišćenja sistema, a svi ti uticaji se mogu kontrolisati i smanjiti provođenjem mjera koje su predviđene ovim planom. S druge strane, dosta je pozitivnih uticaja na društvo, prije svega jer će mogućnost navodnjavanja iskoristiti vrlo značajan resurs – obradivo zemljište za razvoj poljoprivrede, pogotovu organske proizvodnje - istakao je Cukur.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Marko Rikalo kaže da će studijom uticaja na životnu sredinu biti kompletirana projektna dokumentacija, čime će se steći i uslovi za raspisivanje tendera za izvođača radova.

On je rekao da se početak radova na prvoj, tehnički i investiciono najzahtjevnijoj fazi projekta očekuju krajem ove ili početkom naredne godine, a koštaće više od 5 mil KM, od čega će 85% potrebnih sredstava obezbijediti resorno ministarstvo, kroz program Svjetske banke, dok je 15% obaveza Grada Trebinja.


Prva faza projekta građevinski podrazumijeva izgradnju dvije pumpne stanice – u Zasad polju i Petrovom polju, rezervoara koji će služiti kao vodozahvat za zubački plato, te ugradnju desetak kilometara glavnog transportnog cjevovoda, koji bi povezao pomenute hidrotehničke objekte.

Izgradnjom hidrotehničkog sistema u Trebinjskom polju blizu 1.100 hektara obradive površine dobiće infrastrukturu za navodnjavanje po najsavramenijim metodama, a mještani širokog prigradskog i seoskog pojasa, od Zasad polja do Kremenog Dola – i uslove za intenzivniji razvoj poljoprivredne proizvodnje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.