NavMenu

RS: Podijeljena četvrtina novca od ukupne sume dobijene privatizacijom "Telekoma Srpske"

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 11.06.2008. 09:04
Komentari
Podeli

Vlada RS i Investiciono-razvojna banka su za projekte iz Razvojnog programa RS do sada odobrili 298 miliona KM, što je skoro četvrtina od ukupne sume dobijene privatizacijom "Telekoma Srpske".

Za ekonomsko-socijalne projekte, koje odobrava Savjet za razvoj kojim predsjedava Milorad Dodik, premijer RS, usmjereno je 267,6 miliona maraka, dok je za privredno-razvojne projekte koji idu preko Investiciono-razvojne banke odobreno 30,3 miliona.

U Ministarstvu finansija RS napominju da se radi o sredstvima koja su odobrena, ali većim dijelom još nisu uplaćena. Na račune krajnjih korisnika ekonomsko-socijalnih projekata, navode, do sada su "legla" tek 68,4 miliona KM.

Gledajući po oblastima, Savjet za razvoj RS je najviše novca usmjerio u izgradnju infrastrukture - 229,2 miliona KM, zatim reformu zdravstvenog sistema 20 miliona, te razvoj zaposlenosti i ljudskih resursa 18,4 miliona.

Najveća pojedinačna investicija u vrijednosti od 75 miliona KM, odobrena je za trajno rješenje klizišta Čemerno na putu Foča - Gacko. Po vrijednosti ga slijedi projekat izgradnje i modernizacije puteva u Srebrenici sa 37 miliona KM, te rekonstrukcija i opremanje Kliničkog centra Banjaluka sa 20 miliona. Za eksproprijaciju zemljišta i nekretnina za potrebe izgradnje autoputa Banjaluka - Gradiška, te za izgradnju tunela Stambolčić u Palama odobreno je po deset miliona KM.

Investiciono-razvojna banka RS (IRB) svoj dio sredstava dobijenih privatizacijom "Telekoma Srpske", pak, plasira kroz šest kreditnih linija preko domaćih komercijalnih banaka i mikrokreditnih društava.

Najviše novca IRB je odobrila za kredite preduzetnicima i preduzećima u iznosu od 25,8 miliona KM, zatim poljoprivredu 2,3 miliona, lokalne zajednice dva miliona KM, te mikrobiznis u poljoprivredi 218.170 KM. Za početne poslovne aktivnosti još nije isplaćen nijedan kredit, dok kod stambenih kredita, za koje je odobreno 12,3 miliona KM, nisu korištena sredstva od privatizacije "Telekoma Srpske", već Fonda stanovanja RS.

Najveći pojedinačni kredit, u iznosu od pet miliona KM, odobren je banjalučkom preduzeću "Binis beton". Slijede firma "Atlantik" iz Banjaluke, koja je dobila 3,75 miliona KM, "Studen-prom" iz Zvornika i "Boksit" iz Milića sa po tri miliona KM, te "AM Međugorje" sa 2,2 miliona KM. Opštini Milići odobreno je dva miliona KM, a "Planinskom dobru" iz Nevesinja 1,3 miliona. U postupku obrade je kredit od tri miliona KM za firmu "Sinecoop" iz Laktaša.

Mirjana Čomić, izvršni direktor Sektora za plasmane u IRB, kazala je da su zadovoljni dosadašnjom dinamikom kreditnih plasmana, posebno u istočnom dijelu RS. Izuzetak su krediti za početne poslovne aktivnosti i mikrobiznis u poljoprivredi.

"Nismo zadovoljni dosadašnjim radom mikrokreditnih organizacija, jer se nisu uopšte uključivale u plasman sredstava. Imamo, međutim, najave da će se to promijeniti za desetak dana", kazala je Čomićeva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.