Izvor: biznis.ba | Utorak, 09.05.2017.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Skoro 30 kompanija iz BiH nastupa na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu - Najavljeno nekoliko skupova i poslovnih foruma

(Foto: sajam.net)
Bosna i Hercegovina zemlja je partner ovogodišnjeg, 84. po redu, Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu koji će biti održan od 13. do 19. maja.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, na kojem proizvode i usluge predstavlja 60 zemalja i koji je postao agrobiznis događaj regiona s najvećom i najdužom sajamskom tradicijom, Bosna i Hercegovina, kao zemlja partner, kako ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), predstavit će se kroz organizaciju zajedničkog nastupa kompanija iz BiH na nacionalnom štandu površine oko 350 m2, zatim organizaciju konferencija, okruglih stolova, poslovnih susreta, te degustaciju proizvoda i organizaciju zanimljivih sadržaja za posjetioce.

Na štandu Bosne i Hercegovine, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne komore Federacije BiH i Privredne komore Republike Srpske, svoje proizvode i usluge predstaviće 28 kompanija iz poljoprivredno-prehrambene industrije.

Izlagači na nacionalnom štandu BiH su: Kupres – Milch Kupres, Eko Sir Puđa, Mljekara Pađeni, Bimal, Menprom Tuzla, Madi Tešanj, Pavić Livno, Klas Sarajevo, Mladegs Pak Prnjavor, Dukat Jelah – Tešanj, Biofructus, Vitaminka Banjaluka, Bosnaplod Brčko Distrikt BiH, Farmavit, Ljbilje Ljubinje, Herzeg Med Trebinje, Elmar Trebinje, Vitinka Kozluk, Vinarija Jungić Banjaluka, Bihaćka Pivovara Bihać, Vina Zadro, Hepok Mostar, BMB Group, Brass Komerc Banjaluka, Oprema Omo, Optima Grupa Banjaluka, Global Ispat Koksna Industrija Lukavac i Hi Destilacija Teslić.

Kada je riječ o aktivnostima Bosne i Hercegovine, kao zemlje partnera Novosadskog sajma, prvog dana sajma, nakon svečane ceremonije otvaranja, u kongresnoj sali Novosadskog sajma biće održana konferencija "Poljoprivredno-prehrambeni sektor Bosne i Hercegovine i Srbije-zajedno dalje?", u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, a u saradnji s Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Republike Srpske.

U okviru konferencije bit će upriličene dvije panel-diskusije, "Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi od zajedničkog interesa za plasman na treća tržišta" i "Strategije razvoja i unapređenje proizvodnje poljoprivredno-prehrambene industrije, Bosna i Hercegovina – Srbija". Učesnici panela bit će predstavnici resornih ministarstava i komora dviju zemalja.

Nakon porodičnog dana, koji je planiran za 14. maj, kompanije iz Bosne i Hercegovine učestvovat će i na međunarodnim poslovnim susretima "AgroB2B@NSFair" koje 15. maja organizira Evropska preduzetnička mreža u Srbiji – Privredna komora Srbije i Biznis inkubator Novi Sad, u saradnji s Novosadskim sajmom i u suorganizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH (kao koordinator EEN Mreže FBiH).

Poslovni skup pod nazivom "Privlačenje direktnih stranih investicija u sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane u BiH i Srbiju" bit će održan 16. maja u organizaciji Agencije za promociju stranih investicija Bosne i Hercegovine i Razvojne agencije Srbije. Na skupu će biti razgovora o mogućnosti ulaganja u agrosektor Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavljene pozitivne priče stranog ulaganja u dvije zemlje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.