Izvor: communis | Utorak, 10.06.2008.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

HP objavljuje rezultate drugog kvartala 2008. godine

(Foto: b)

HP je objavio finansijske rezultate za svoj drugi fiskalni kvartal koji je okončan 30. aprila 2008. godine, sa neto prihodima od 28,3 milijarde USD, sa povećanjem od 11% u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 5% nakon eliminacije uticaja kursa i inflacije.

U drugom kvartalu, GAAP operativni profit je iznosio 2,6 milijardi USD, a GAAP raspoređena dobit po dionici (EPS) je iznosila 0,80 USD, što je povećanje sa 0,65 USD u prethodnom godišnjem periodu. Ne-GAAP operativni profit je iznosio 2,8 milijardi USD, sa ne-GAAP EPS od 0,87 USD, što je povećanje sa 0,70 USD u prethodnom godišnjem periodu. Ne-GAAP finansijske informacije isključuju 172 miliona USD kompenzacije nakon oporezivanja, odnosno 0,07 USD raspoređeno po dionicama, što se odnosi primarno na amortizaciju kupljenih neopipljivih dobara.

„HP je ponovo imao snažan kvartal, podržan napretkom na svim poljima poslovanja. Sa 70 posto prihoda koji sada dolazi iz inostranstva, ostvarili smo dobit od robusne potražnje u izranjajućim ekonomijama“, rekao je Mark Hurd, predsjedavajući HP-a i glavni izvršni direktor. „Finansijski izgledi kompanije demonstriraju njenu snagu na globalnom tržištu.“

Prihodi na američkom tržištu su rasli 4% u odnosu na prethodnu godinu na 11,1 milijardu USD. Prihodi u Evropi, Srednjem Istoku i Africi su rasli 16% na 11,9 milijardi USD. Prihodi su rasli 16% na Azijsko-Pacifičkom tržištu na 5,2 milijarde USD. Nakon kompenzacije uticaja razlike u deviznom kursu, prihodi na američkom tržištu su rasli 2%, prihodi u Evropi, Srednjem Istoku i Africi su rasli 6%, a prihodi su rasli 7% na Azijsko-Pacifičkom tržištu. Prihodi koji potiču izvan SAD u drugom kvartalu su iznosili 70% od ukupnih prihoda, sa prihodima u BRIC državama (Brazil, Rusija, Indija i Kina) u porastu od 26% u odnosu na prethodni godišnji period, i sa učešćem od 10% ukupnog prihoda.

Grupa ličnih sistema

Grupa ličnih sistema (Personal Systems Group - PSG) je ostvarila prihode veće za 16% u odnosu na prethodnu godinu, čineći ukupno 10,1 milijardu USD, sa brojem isporučenih jedinica u porastu od 21% u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od notebook računara za ovaj kvartal su rasli 31% u odnosu na prethodni godišnji period, dok prihod od desktop računara je ostao nepromijenjen. Prihodi od komercijalnih klijenata su rasli 17% u odnosu na prethodnu godinu, dok su prihodi od krajnjih korisnika rasli 16%. Operativni profit je bio 544 miliona USD, odnosno 5,4% ukuphih prihoda, što je povećano sa 417 miliona USD, odnosno 4,8% prihoda, u prethodnom godišnjem periodu.

Grupa slikanja i štampanja

Grupa slikanja i štampanja (Imaging and Printing Group - IPG) je ostvarila prihode veće za 6% u odnosu na prethodnu godinu, na ukupnih 7,6 milijardi USD. U odnosu na prethodnu godinu, prihodi od potrošnih materijala za štampanje su porasli za 8%, prihodi od komercijalnog hardvera su rasli za 6%, a prihodi od hardvera za upotrebu kod krajnjih korisnika su opali za 3%. Broj isporučenih štampačkih jedinica je porastao za 6% u odnosu na prethodnu godinu, sa porastom na polju krajnjih korisnika od 4%, a na polju komecijalnih uređaja je ostvaren rast od 9%. Zamah u ključnim inicijativama rasta je nastavljen, sa solidnim rastom kako na polju grafičkih umjetnosti, tako i na tržištu za korporativne klijente. Operativni profit je iznosit 1,2 milijarde USD, odnosno 16,2% ukupnih prihoda, u odnosu na 1,2 milijardu, tj. 16,3% ukupnih prihoda u prethodnom godišnjem periodu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE