Izvor: Klix | Ponedjeljak, 08.05.2017.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Propao i četvrti pokušaj povećanja akciza na gorivo u BiH

(Foto: parlament.ba)
Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dala je negativno mišljenje o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož-ulje u BiH za 15 feninga po litru.

Ovim je propao i četvrti pokušaj Vijeća ministara BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvoji Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakazanoj za 10. maj, parlamentarci će se izjasniti samo o negativnom mišljenju Komisije za finansije i budžet, ali ne i o setu zakona.

Prema Poslovniku o radu, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH može još jednom vratit Komisiji na razmatranje set zakona i to ukoliko ne usvoji negativno mišljenje Komisije.

Ukoliko Komisija za finansije i budžet PSBiH i drugi put da negativno mišljenje o prijedlogu Vijeća ministara BiH, onda će to značiti da prestaje svaka zakonodavna aktivnost Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Državni parlamentarci još od prošle godine upozoravaju Vijeće ministara BiH da ne može potpisati Pismo namjere MMF-u i u njemu se obavezati da će Parlamentarna skupština BiH u budućem periodu usvojiti zakone. Zastupnici su često isticali da oni nisu mašine za dizanje ruku i da izvršna vlast nije imala nikakav legitimitet da bilo šta obećava u njihovo ime.

Vijeće ministara BiH odbilo je da dostavi najvišem organu zakonodavne vlasti analizu postojećeg stanja, što znači da ni parlamentarci, a ni građani BiH ne znaju kako su trošeni prihodi koji su prikupljeni na osnovu postojećeg Zakona o akcizama BiH. Određene analize govore da je riječ o sredstvima koja iznose blizu 6,5 mlrd KM, a koja su prikupljena od 2014. godine.

Izvršna vlast nije ponudila ni alternativne načine kojim bi se mogli finansirati infrastrukturni projekti, već je četiri puta zaredom u parlamentarnu proceduru upućivala iste izmjene zakona koji su uslov za dobijanje druge tranše sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Inače, povećanje akciza na naftu i naftne derivate u BiH uopće nije dio reformske agende, već Pisma namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.