Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 08.05.2017.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka kompanija Webo kupila zemljište u Derventi - U proizvodnji autodijelova posao za više od 30 inženjera

(Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com )
Načelnik opštine Derventa Milorad Simić potpisao je u petak (5. maj 2017.) ugovor sa njemačkom firmom Webo o prodaji 13.000 kvadratnih metara zemljišta za izgradnju poslovnog objekta kćerke ove firme Webo Bosnia. Ugovor je potpisan sa Akselom Vitingom, poslovođom firme Webo, koja ima 12 zaštićenih međunarodnih patenata za proizvodnju lamela za automatske mjenjače.

- Mi se uglavnom bavimo izradom i proizvodnjom automatskih i elektro dijelova za automobile i proizvodimo sastavne dijelove za kvačila. Uglavnom radimo sve te male dijelove za pogonski dio automobila i nadamo se, u budućnosti, nekim novim izumima. Imamo stotinu zaposlenih u Njemačkoj i trenutno 30 osoba u svijetu ali rastemo veoma brzo. Odlučili smo se za Derventu jer godinama sarađujemo sa gospodinom Babićem i jer se ovdje isporučuje konstruisanje i dizajn - rekao je Viting i dodao da će se saradnja u budućnosti proširivati, da će u Derventi osnovati jedan logistički centar te da će u budućnosti ovdje biti glavna ispostava i pokrenuta proizvodnja alata.

Direktor firme Webo Bosnia Dragan Babić je rekao da su njihovi kupci njemačke firme Daimler, Porsche i Volksvagen, američki General Motors, japanske Mazda i Toyota, te korejske Kia i Hyundai. On je posebno naglasio da se u narednom periodu planira zapošljavanje 30 mašinskih inženjera koji bi se bavili konstrukcijom, a trenutno radi osam inženjera.

- Posjedujemo 6 licenci za Catiu V5 (CAD program u kojem se dizajnira u autoindustriji), a trenutno su naša dva konstruktora na obuci u Njemačkoj za program NX Siemens i u fazi smo kupovine tog programa - rekao je Babić.

Načelnik Simić je izrazio svoje zadovoljstvo potpisivanjem ugovora i kako kaže, isplatilo se čekati oko godinu i po dana koliko su trajali razgovori sa firmom iz Njemačke.

- Ovdje će se razvijati pamet za regiju pa i za cijelu Republiku Srpsku, ovdje će biti svjetski trendovi. Ovdje će se zaposliti 25 do 35 inženjera što je velika stvar i to je inače trend koji se dešava u Derventi. Sva naša borba je da radimo, proizvodimo i izvozimo pa ne čudi da smo apsolutno prvi u BiH po izvozu u odnosu na broj stanovnika. Zasluga je to kvalitetne, iskrene, transparentne politike koja se vodi u Derventi i utoliko sam dans srećan i zadovoljan - rekao je Simić.

Firma je osnovana 2008. godine u Amtzelu u Njemačkoj, a ima kćerke firme u Americi, Koreji i Japanu. Sjedište firme za BiH biće u Derventi.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.