NavMenu

RS izdvaja 2,5 mil KM za finansiranje vantjelesne oplodnje u 2017.

Izvor: Klix Nedjelja, 07.05.2017. 15:09
Komentari
Podeli
(Foto: Gergely Zsolnai/shutterstock.com)
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske za ovu godinu obezbijedilo je 2,5 mil KM za finansiranje vantjelesne oplodnje.

U resornom ministarstvu je rečeno da će nastojati da i u narednom periodu rade na unapređenju ove pronatalitetne mjere, te napominju da Ministarstvo već radi na izradi posebnog zakona koji će tretirati postupak vantjelesne oplodnje.

- Resorni ministar imenovao je Komisiju za izradu Zakona o liječenju neplodnosti postupkom biomedicinski potpomognutom oplodnjom u okviru kojeg se očekuje da će preciznije biti definisan ovaj vid liječenja steriliteta -rečeno je u Ministarstvu.

Iz resornog Ministarstva podsjećaju da je Fond zdravstvenog osiguranja od 2007. do kraja 2011. godine finansirao jednu proceduru vantjelesne oplodnje, kada je, na inicijativu predsjednika Republike Srpske, uvedeno pravo i na drugi pokušaj vantjelesne oplodnje.

- Zahtjev za prvi i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća. Kriterijumi za odobravanje se uglavnom odnose na medicinske indikacije, odnosno uslov je dokazan sterilitet - pojasnili su u Ministarstvu.

U posljednje tri godine za finansiranje vantjelesne oplodnje izdvojeno je 7,2 mil KM. U 2015. godini odobreno je 408 zahtjeva za prvi i drugi pokušaj, a troškovi su iznosili oko 2,1 mil KM.

Prošle godine odobreno je 519 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, od čega je za prvi pokušaj odobreno 352, a za drugi 167 zahtjeva. Iz resornog ministarstva napominju da treći pokušaj vantjelesne oplodnje iz svojih budžeta finansiraju brojne lokalne zajednice.

- Međutim, i pored činjenice da planiraju sredstva u budžetu za tu namjenu neke lokalne zajednice ne ostvare taj plan, jer nemaju pristiglih zahtjeva - rekli su u Ministarstvu.

Istovremeno je u proteklom periodu praksa pokazala da opštine, koje nemaju stavke za tu namjenu u budžetima, ukoliko se pojave zahtjevi, sredstva odobravaju sa drugih budžetskih pozicija.

Postupkom vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj rođeno je više od 800 novorođenčadi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.