Izvor: Capital | Petak, 05.05.2017.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Snežana Vujnić ponovo u IRB-u?

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Direktorica Investiciono–razvojne banke RS Snežana Vujnić, kojoj je prije godinu dana istekao mandat i koja je uhapšena sa još nekoliko lica zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za oko 123 mil KM, ponovo dolazi u IRB, otkriva portal Capital.ba.

Sud BiH potvrdio je krajem marta ove godine optužnicu protiv 16 osoba koje se terete za finansijski kriminal i zloupotrebe, koje su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanijele štetu od oko 122,5 mil KM, a među tim osobama su i direktorice IRB-a i Agencije za bankarstvo RS Snežana Vujnić i Slavica Injac.

Na pitanje Capitala da li se Vujnić vratila na posao, u IRB-u su u petak (5. maj 2017.) potvrdili da je dolazila nekoliko dana, ali kažu zbog "kopiranja određene dokumentacije".

Međutim, ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je u četvrtak za Capital da nema smetnji da "Vujnić bude direktor jer su joj ukinute mjere zabrane koje je imala".

Na pitanje da li to znači da je ona ponovo obavlja direktorsku funkciju u IRB, Tegeltija je rekao da ne zna.

Snežana Vujnić je angažovana i u Lutriji RS gdje je krajem oktobra prošle godine imenovana za direktora Odjeljenja za internu reviziju.

Pored Injac i Vujnić, optužnica je potvrđena i protiv Darka Jeremića, Petra Cacanovića, Ane Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonje Kurtuma, Saše Tomića, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Dragice Tomić, Gorana Ignjatovića, Paje Panića, Drage Đukanovića i Jefe Bošković.

Optuženica ih tereti da su, kao grupa povezanih osoba, ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem Bobar banke iz Bijeljine, te omogućavali odobravanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čija naplata realno nije bila moguća, niti je vraćanje kredita bilo adekvatno osigurano.

Na taj način doveli su do finansijskog sloma Bobar banke i propasti depozita koje su imale firme, organi uprave, kao i građani koji su ostali bez uloženih sredstava koja su dostizala i višemilionske iznose po pojedinim povjeriocima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.