Izvor: eKapija | Srijeda, 03.05.2017.| 09:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvi električni bicikli iz Srbije uskoro spremni za izvoz - Kompanija OnoBikes planira i razvoj hiper modela brzine više od 100 km/h

(Foto: Mirko Nahmijas)
Prva serija od 6 komada ručno rađenih električnih bicikala Archont beogradske startap kompanije OnoBikes biće spremna za izvoz sredinom maja. Nove porudžbine stižu svakodnevno i do sada imaju više od 1.000 upita. I pored velikog interesovanja, kompanija se zasad odlučila da ne prima nove.

- Lako je uzeti pare, a mnogo teže napraviti sve to. Pogotovo ako nemate sve pod jednim krovom, tako da ne želimo da napravimo početničku grešku i da dođemo u situaciju da ne isporučimo obećano - kaže u razgovoru za eKapiju direktor OnoBikes-a Marko Šćepanović.

Veliki interes za električni bicikl iz Srbije ne čudi jer se, osim jedinstvenim stilom i dizajnom, od konkurencije izdvaja i ručnom izradom i kvalitetom, ali i cjenovno, budući da je daleko najjeftiniji u najvišoj klasi električnih bicikala. Cijena običnog Archont bicikla kreće se od 2-3.000 EUR, električnog 4-8.000 EUR, a super elektro modela od 8.000 do 15.000 EUR. Najjeftiniji modeli običnih bicikala ručne izrade u Evropi staju oko 4-5.000 EUR.

- U ponudi imamo tri modela, a premium model razvija maksimalnu brzinu od 80 km/h, čime smo postali jedan od desetak proizvođača na svijetu čiji električni bicikl ide brže od 45 km/h - dodaje naš sagovornik.

Inače, baterija iz jednog punjenja prelazi 100 km. Uključena u struju napuniće se za tri sata. Bicikl ima i pedale, koje pokretanjem ne pune, ali povećavaju domet i štede bateriju.

Britanski list Guardian je ovaj električni bicikl uvrstio među pet najboljih stvari budućnosti, a svjetska medijska korporacija BBC postavila ga je na prvo mjesto liste najljepših bicikala u 2016. godini, kao jedinstven u svijetu po dizajnu i tehnologiji. Dodatno priznanje stiglo je i od stručnog žirija nagrade Aurea 2017, koju poslovni portal eKapija dodijeljuje za investiciju godine devetu godinu zaredom, pa je kompanija OnoBikes uvrštena među osam finalista nagrade.

Cilj 100% domaći proizvod

Da bi bicikl u potpunosti bio "made in Serbia" OnoBikes želi da razvije i dodatno unaprijedi proizvodnju elektromotora, baterija i kontrolera koji pokreću električne bicikle.

- Ručna izrada se već radi kod nas. Što se tiče elektro kita, koji se trenutno radi u Hrvatskoj, ne postoji nijedan razlog zašto se ne bi proizvodio kod nas i bio bolji od ostalih koji su na tržištu - ističe Šćepanović.

Marko Šćepanović prima priznanje za učešće u izboru Aurea 2017
Po riječima našeg sagovornika, cilj kompanije je da sa inovacijama na baterijskim sistemima ostvare ozbiljan proboj na svjetsko tržište u 2018.

- Imamo znanje i način da napravimo baterijske sisteme koji će pomjeriti garantni rok koji je trenutno u industriji 12 mjeseci. Ideja nam je da, ako ste već kupili elektro bicikl i opredijelili ste se da to bude vaš svakodnevni prevoz, ne morate poslije 12 mjeseci da promijenite bateriju jer je to užasno skup dio. Nova baterija bi mogla da vas služi duže, a nama je u cilju da to u početku bude od 3 do 5 godina.

Kako bi odgovorili svim upitima individualnih i biznis klijenata, kojih je zasad više od 1.000, ove godine cilj je da unaprijede i prošire proizvodnju, koja se sada obavlja u Čačku. Interesovanje za finansiranje projekta su pokazali američki investitori, odnosno akcelerator 500Startups iz San Franciska, kao i neki investitori iz Srbije.

- Postoji mogućnost da se tim nakratko preseli u San Francinsko, a po povratku bismo ostvarili cjelokupnu proizvodnju. Neka početna investicija koja nam je potrebna za prvih 12 mjeseci, kao i za širenje tima i neke dodatne troškove je oko 400.000 EUR - dodaje direktor OnoBikes-a.

Ambiciozni planovi

Za prodaju električnih bicikala iz Srbije, kaže Šćepanović, interesuje se 30 kompanija i lanaca prodavnica iz EU.

- Nažalost, nismo još u situaciji da sa njima započnemo saradnju jer prvo moramo da sertifikujemo bicikle kako bismo ih izvezli. Nadam se da ćemo to završiti do kraja ove godine, kako bismo početkom 2018. mogli da krenemo sa prodajom u ključnim zemljama EU.

Kako dodaje, trenutno u timu OnoBikes-a radi šest ljudi, a plan je da se do kraja 2017. broj poveća na 15. Za sljedeću sezonu planiraju i razvoj hiper bicikla koji bi razvijao brzinu višu od 100 km/h, sa duplom širim gumama i baterijom koja je u stanju da pređe 250-300 km.

Takođe, u toku je i razvoj malog, praktičnog i sklopivog bicikla, koji bi takođe bio predstavljen u verziji bicikla i elektro bicikla, kao i razvoj koncepta smart-rikše – vozila za prijevoz ljudi na elektropogon, koja bi bila ispraćena i sistemom kao što je Uber. Već su počeli pregovore za razvoj jedinstvenog projekta, koji bi trebalo da se realizuje u narednih 12 mjeseci.

Slobodana Šubara

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.