NavMenu

Raiffeisen BiH nastavlja uspješno poslovati i u 2008. godini

Izvor: Fena Petak, 06.06.2008. 09:08
Komentari
Podeli

Raiffeisen bank BiH i u prvom kvartalu 2008. nastavila je uspješno poslovati, a njena aktiva tokom maja prešla je iznos od četiri milijarde KM, što je svakako svrstava u vodeću banku u BiH, rekao je jučer u Sarajevu na konferenciji za novinare direktor Raiffeisen bank BiH Michael Mueller.

Prezentirajući poslovanja Banke, Mueller je naglasio da Raiffeisen bank BiH trenutno radi s više od 700 hiljada klijenata u 94 poslovnice diljem zemlje, te da uz SMS bankarstvo uskoro planira uvesti i novu uslugu - internet bankarstvo.

Dodao je da je Banka za 15 godina poslovanja u BiH dobila veći broj domaćih i međunarodnih priznanja te da je najuspješnija poslovna godina bila 2007.

Član Uprave Raiffeisen International i član Nadzornog odobra Raiffesien bank BiH Peter Lennkh izrazio je uvjerenje da će Raiffeisen bank BiH do 2010. godine imati 105 filijala i da će i narednih godina nastaviti s godišnjim rastom od oko 20 posto.

Lennkh je dodao i to da je Raiffeisen International u prvom kvartalu ove godine imao aktivu od 76,5 milijardi eura i dobit prije oporezivanja od 380 miliona eura.

Direktor Raiffeisen bank BiH Michael Mueller je podsjetio da je članica Raiffeisen grupe u BiH - Raiffeisen brokers u prvom kvartalu ove godine zadržao poziciju lidera na Sarajevskoj berzi s najvećim ostvarenim prometom od 22,6 miliona KM, dok je Raiffeisen leasing, kako je kazao, na kraju prvog kvartala 2008. imao aktivu od 172 miliona eura i poziciju leasing plasmana od 156 miliona eura.

Mueller je naglasio i to da su kamatne stope u bankama koje posluju u BiH obično visoke u odnosu na zemlje u regionu, uglavnom, zbog povećanog troška refinansiranja tih banaka, naime, povećana je marža za sredstva koja dolaze iz inozemstva.

Mueller je, ne precizirajući detalje, rekao da bi i Raiffeisen bank BiH mogla u ovoj godini povećati kamatne stope na gotovinske kredite, ali da to nikako neće biti slučaj i sa stambenim kreditima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.