Izvor: eKapija | Utorak, 02.05.2017.| 19:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Duh kreativnosti i dobrih vibracija širi se Balkanom - Evo koje sadržaje će imati Mikser House Sarajevo (FOTO)

Mikser House Sarajevo, koji će zvanično biti otvoren 8. septembra, prostiraće se se na preko 1.300 kvadratnih metara u nekadašnjem kompleksu Vaso Miskin Crni na Pofalićima. Imaće koncertne i sajamske sale, design shop, innovation lab, kantine i galeriju Frederik Moris koja nosi naziv po čovjeku čija ljudskost i hrabrost treba da budu primjer, ali i opomena da je svaki ljudski život nemjerljivo vrijedan, saopšteno je iz Mikser House-a na press konferenciji koja je održana prije nekoliko dana u Sarajevu.

- Multikulturalnost, afirmacija apsolutnih vrijednosti, razmjena ideja, kreativnih sadržaja, ali i negovanje kulture sjećanja na najteže dane novije balkanske istorije tokom kojih je grad Sarajevo postao tragična metafora stradanja, jesu pretpostavke na kojima beogradski projekat u Sarajevu gradi svoj ideološki obrazac - poručuju čelni ljudi Mikser House-a.

Snažan impuls realizaciji ovo projekta daje dugogodišnja saradnja Mikser Beograda i velikog broja kreativnih entiteta i pojedinaca iz BiH koji se zajedno i zdušno bore za jedan cilj – redizajniranje Balkana kao dijela Evrope odakle su kroz istoriju u svijet odlazile uglavnom loše vijesti.

- Mikser House Sarajevo biće finansiran iz tri izvora, međunarodnih fondova, komercijalnih sponzora, i investicija Mikser House Beograd. Pozitivni Balkan već postoji, on nije fikcija. Treba mu samo malo svjetla i mjesta gdje će se predstaviti. Vjerujemo da će Mikser House Sarajevo biti jedna od svijetlih tačaka, koja će uticati pozitivno na sve nas zajedno - poručili su Mikserovci.

Mikser u Beogradu uspješno radi već pet godina, okupljajući mlade umetnike, kreativce, publiku iz Beograda, Srbije, regiona i svijeta. Sa preko 500 raznovrsnih događaja tokom godine i više od 250.000 posjetilaca, Mikser House je postao kulturni katalizator koji se bez ikakvog kompromisa bori za drugačiji kulturni obrazac na Balkanu od onog koji naslijeđen iz devedesetih godina prošlog vijeka. Do danas kroz Mikser House Beograd prošlo je 1.500.000 posjetilaca iz cijelog svijeta.

Fotogalerija
Mikser House Sarajevo


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.