NavMenu

RAMLJAK: Sačuvaćemo 5.200 radnih mjesta u BiH

Izvor: Tanjug Petak, 28.04.2017. 12:10
Komentari
Podeli
Ante RamljakAnte Ramljak
Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak izjavio je u četvrtak, poslije sastanka sa zvaničnicima BiH u Sarajevu, da nema namjeru da širi lažni optimizam, ali da će učiniti sve da se sačuva 5.200 radnih mjesta u okviru Agrokorovog sistema u toj zemlji.

Na sastanku, na kom su učestvovali i zamjenik ministarke privrede Hrvatske Zvonimir Novak i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sa članovima delegacije, razgovarano je o Agrokoru i uticaju situacije u tom koncernu na poslovanje u Bosni i Hercegovini, izvještava portal Klix.

- Kad sam imenovan za povjerenika, kazao sam da je ovo bitka s vremenom, bitka za zaposlene, za dobavljače i njihove zaposlene, i ta bitka još traje. Nemam namjeru da širim lažni optimizam i u ovom trenutku ne mogu reći da je situacija nešto bitno promijenjena - rekao je Ramljak novinarima.

Dodao je da se ta situacija nije prelila u zemlje regiona, i da se mora rješavati izvorni problem u Hrvatskoj.

- Naši kupci i naši klijenti imaju još zaposlenih pored tih 5.200 (u BiH) i želim da poručim da ćemo napraviti sve da ne dođe do smanjenja broja zaposlenih, da radna mjesta ostanu sigurna. Mi ćemo plaćati svoje račune na vrijeme, a onda ćemo se truditi i da zadovoljimo ostale potrebe - zaključio je Ramljak.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da je ovo bio prvi u nizu sastanaka koji će se održavati zbog plana restruktuiranja Agrokora.


- Na današnjem sastanku smo govorili o narednim koracima i izazovima pred kojima se nalazi BiH kada su u pitanju kompanije koje posluju u BiH. Zaključak je da svi moraju realizovati svoje obaveze i plaćati račune. Moraju se plaćati obaveze prema zaposlenima i dobavljačima na bazi hronološkog redoslijeda - rekao je on.

Zvizdić je istakao jaku zainteresovanost BiH za očuvanje postojećih radnih mjesta.

- Svakako, otvorila se i tema o tome da se neće preduzimati bilo kakve mjere koje bi značile izvlačenje kapitala za sanaciju centrale u Hrvatskoj. Potrudićemo se da se to ne desi. Mi iz BiH smatramo da bilo kakva sanacija Agrokora ne bi mogla da ide na štetu domaćih kompanija u BiH - poručio je Zvizdić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.