NavMenu

Skupština KS odobrila zaduženje kod EBRD-a za obnovu vodovodne mreže

Izvor: Klix Četvrtak, 27.04.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: muratart/shutterstock.com)
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo podržali su Odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za "Projekt vodovod Sarajevo" koji će implementirati KJKP Vodovod i kanalizacija, prenosi Klix.

Ministar finansija KS Jasmin Helebić kazao je da je cilj projekta rekonstrukcija prioritetnih komponenti vodovodnog sistema da bi se smanjili gubici vode i poboljšala ukupna efikasnost vodovodnog sistema.

- Razlozi za zaduživanje na osnovu vanjskog duga su povoljni uvjeti koje je dao zajmodavac u iznosu od 25 mil EUR, a rok otplate je 15 godina. Prva i druga tranša će iznositi po 10 miliona, a treća 5 mil EUR - pojasnio je.


Dodao je da je krajnji dužnik kredita Vodovod, te da će u slučaju nemogućnosti vraćanja kredita sredstva osigurati Kanton Sarajevo. Također je istakao da u tom slučaju neće doći do povećanja cijene vode.

Premijer KS Elmedin Konaković pojasnio je da nakon Skupštine KS, ovaj kredit trebaju potvrditi Federalni parlament i Vijeće ministara BiH, pa tek onda EBRD na svojoj godišnjoj konferenciji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.