NavMenu

Dvije trećine radnika u RS zarađuje ispod prosjeka

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 27.04.2017. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: Zurijeta/shutterstock.com)
Gotovo dvije trećine zaposlenih u Republici Srpskoj primaju platu ispod republičkog prosjeka, pokazuju juče objavljeni podaci Poreske uprave RS.

Platu manju od 830 KM prošle godine primalo 163.795 radnika, dok je njih 89.024 zaradilo iznad tog iznosa i tako popravilo ukupan prosjek.

Minimalnu platu, koja je prošle godine bila 370 KM, primalo je oko 25.000 radnika, dok je, sa druge strane, na račun 11.000 zaposlenih uplaćeno preko 2.000 KM, pokazuju isti podaci.

Od 252.819 zaposlenih u decembru prošle godine najveći broj primio je platu u rasponu od 371 do 610 KM, i to njih 99.360, dok je 37.964 radnika u džep stavilo iznose od 611 do 830 KM.

Podaci pokazuju i to kako je platu u rasponu od 1.001 KM do 2.000 KM u neto iznosu dobilo 52.868 radnika.

Nešto više od 13.000 radnika u decembru prošle godine nije primilo ni minimalac, ali u Poreskoj upravi RS kažu da su u pitanju oni koji su prijavljeni na nepuni fond radnih sati (manje od 40 sedmično) ili su u nekom periodu bili na bolovanju.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu kako su poslodavci opterećeni brojnim nametima i da je to jedan od najvećih razloga zbog kojih su plate u dosta slučajeva ispod prosjeka ili stagniraju.

- Neophodno je rasteretiti privredu i smanjiti namete, poreze i doprinose te stvoriti povoljnije uslove privređivanja kako bi privrednici imali preduslove za povećanje plata - kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, zbog velikih razlika i jaza između plata, svi žele u javni sektor, pa bi zbog toga plate u javnom sektoru trebalo vezati za realni sektor, a za šta se u Komori zalažu već duže vrijeme.

- Trend je takav da nije popularno raditi u privredi - zaključio je on.


U Sindikatu metalske industrije i rudarstva RS smatraju kako poslodavci, prije svega, moraju širiti djelatnost i unapređivati poslovanje.

- Da bi se stanje poboljšalo, oni moraju ulagati što više u novu tehnologiju i dolaziti do novih ugovora za proizvodnju. Dosta poslodavaca i manjih preduzeća se bazira na jednog partnera, koji kad dođe u nezavidnu situaciju počinje da životari. Bez obzira na strateškog partnera, poslodavac mora imati uposlenost svih kapaciteta. Takođe, moraju raditi na novoj tehnologiji kako bi bili konkurentni na tržištu - kazao je Tane Peulić, predsjednik ovog sindikata.

Inače, posljednji raspoloživi podaci pokazuju kako se najveće plate zarađuju u finansijskom i IT sektoru.

Najveći prosjek neto plata u Republici Srpskoj u prošloj godini je bio u Stanarima, gdje se prosječno zarađuju 1.142 KM, a nakon ove lokalne zajednice najveće prosječne plate zarađuju u Ugljeviku i Gacku.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.