Izvor: eKapija | Srijeda, 26.04.2017.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nacrti zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima usvojeni u Zastupničkom domu FBiH

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvojio je u utorak Nacrt zakona o porezu na dohodak čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.

Pomoćnik u Federalnom ministarstvu financija Hajrudin Hadžimehanović rekao je za Fenu da je smanjenje poreznog tereta na niska primanja, a povećanje na visoka primanja karakteristika novopredloženog zakona, prenosi portal Klix.

Uvedeno je progresivno oporezivanje kod ovog dohotka kroz dvije stope: 10 posto na mjesečni dohodak do 1.500 KM i 20 posto na razliku mjesečnog dohotka iznad 1.500 KM. Neoporezivi dio je 700 KM.

U osnovicu dohotka uključene su naknade za topli obrok, prijevoz i regres, kao i djelimično oporezivanje ostalih naknada koje se isplaćuju u skladu sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom. Progresivne stope poreza od 10 i 20 posto primjenjuju se i na dohodak od samostalnog rada, od ulaganja kapitala, imovine i imovinskih prava, te ostaloga.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH juče je u formi nacrta usvojio i novi zakon o doprinosima, kojim se treba postići pojednostavljanje obračunavanja i plaćanja doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje financijske discipline, navodi portal Klix.

Osnovni cilj je da, uz nižu zbirnu stopu doprinosa, i istovremeno proširenje osnovice za obračun doprinosa i povećanjem obuhvata obveznika doprinosa, uz zadržavanje neutralnog utjecaja na prihode izvanproračunskih fondova, bude smanjena rigidnost sistema doprinosa u FBiH u odnosu na zemlje u okruženju i Evropi.

S tim u vezi, Vlada se opredijelila da podrži stopu od 33 posto i da se toliko proširi osnovica koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada izvanproračunski fondovi. Osnovni princip je da se smanje doprinosi na bruto plaće koji su po sadašnjem zakonu 41,5 posto.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.