Izvor: Indikator | Utorak, 25.04.2017.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Subvencije dovode niskotarifne prevoznike na mostarski aerodrom - U toku pregovori sa nekoliko kompanija

(Foto: mostar-airport.ba)
Vlada HNK uplatila je Međunarodnoj zračnoj luci Mostar prvi dio planiranih subvencija za 2017. godinu u iznosu od 150.000 KM.

Kako je rekao predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg, radi se o novcu koji će biti usmjeren na dovođenje niskotarifnih aviokompanija u Hercegovinu, piše Večernji list BiH.

- Ovo je prvi put da kantonalna Vlada subvencionira letove u mostarskoj Zračnoj luci. Prema dogovoru koji smo ranije postigli, na godišnjem nivou će subvencija iznositi 300.000 KM. Taj iznos novca trebao bi biti dovoljan da se postigne dogovor s niskotarifnim avionskim kompanijama o letovima za Mostar. Očekujemo kako će dogovori biti realizirani tokom ove godine te kako će Mostar i Hercegovina na ovaj način biti povezani s nekoliko evropskih prijestonica - rekao je Herceg za Večernji list.

Zračna luka Mostar trenutno pregovora s nekoliko tvrtki čiji bi avioni u roku od nekoliko mjeseci trebali slijetati u Mostar. Prema informacijama koje se mogu dobiti, Mostar bi trebao imati minimalno jednu avionsku liniju s jednom od skandinavskih zemalja. S obzirom na to da u tim zemljama živi veliki broj ljudi iz BiH, pretpostavlja se kako bi zainteresiranost za tu zračnu liniju trebala biti velika.

Također, jedna zračna linija bi trebalo da bude uspostavljena i s jednim od njemačkih velikih gradova. Razlog je isti kao i u slučaju skandinavskih zemalja, a to je velika bosanskohercegovačka dijaspora u toj državi.

Moguće je da se redovne zračne linije uvedu za još neke evropske prijestonice, ali to je sve stvar pregovora koje će voditi mostarska Zračna luka s niskotarifnim avionskim kompanijama.

- Mostar i Hercegovina imaju ogromne turističke potencijale i mislimo kako te zračne linije imaju svijetlu budućnosti. Ove zračne koridore ne uspostavljamo samo zbog dijaspore ili hodočasnika koji dolaze u Međugorje nego očekujemo i kako će privrednici imati veliku korist. Olakšana će biti komunikacija s ostatkom Evrope, a korist od povećanja broja putnika bi trebalo svi da osjetimo - poručio je Herceg.

Inače, sezona u Zračnoj luci Mostar je već počela. I u 2017. godini u ovu zračnu luku će slijetati čarter letovi iz Italije koji uglavnom prevoze hodočasnike koji dolaze u Međugorje, a ostao je otvoren i zračni koridor s Irskom, kao i s Bejrutom.

Povezivanje Mostara s još nekoliko evropskih prijestonica u potpunosti otvara Hercegovinu prema Evropi, a logika govori kako će i broj putnika biti znatno veći nego ranijih godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.