NavMenu

Barska plovidba izgubila liniju Bar-Bari - Od 19. maja do Italije će direktno ploviti hrvatska Jadrolinija

Izvor: Novosti Ponedjeljak, 24.04.2017. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Plume Photography/shutterstock.com)Ilustracija
Crnogorska državna kompanija Barska plovidba poslije 52 godine ustupa direktnu liniju do Italije susjedima. Ugovor o saradnji potpisan je sa hrvatskom Jadrolinijom u Rijeci, čime je omogućeno ponovno uspostavljanje pomorske linije Bar - Bari od 19. maja, saopštio je Milo Paunović izvršni direktor preduzeća iz Bara.

Dogovoreno je da na ovoj relaciji hrvatska Jadrolinija zaplovi i to samo tokom ljeta kad je profit najveći. Hrvatski brod spajaće obale između Crne Gore i Italije od maja narednih nekoliko mjeseci, što je dobro za crnogorske privrednike koji su robu morali da uvoze preko Albanije, a loše za crnogorske pomorce jer ostaju bez posla.

Peti mjesec Crna Gora je pomorskim putem odsječena od svijeta pošto je 3. decembra feribot Barske plovidbe "Sveti Stefan 2" vezan u barskoj luci jer je izgubio klasu. Čelnici državne kompanije Barska plovidba nisu uspjeli da kupe putnički brod koji bi zamijenio Sveca na jedinoj redovnoj pomorskoj liniji između Crne Gore i Italije.

- Osiguravajuća kuća Biro veritas je u prvoj polovini septembra obavijestila Barsku plovidbu da je "Sveti Stefan 2" izgubio klasu. To su čelnici kompanije jedno vrijeme i krili - kažu manjinski akcionari.

- Ne samo da nisu bili kadri kupiti brod koji bi zamijenio "Sveti Stefan 2", što su najavljivali prije deset godina, već nisu kadri ni prodati feribot koji je od početka decembra vezan u barskoj luci, što samo nagomilava troškove barske kompanije. Svaki dan boravka "Svetog Stefana 2" u luci Bar je minus u kasi Barske plovidbe. Procijenjuje se da su odgovorni "nečinjenjem" za pola godine napravili štetu veću od 100.000 EUR.

Dok čelnici Barske plovidbe tvrde da na svjetskom tržištu nema broda koji bi zamijenio "Sveca", činjenice kažu da na računu kompanije nema novca. Manjinski akcionari ove državne kompanije pitaju za šta je potrošen novac od iznajmljivanja dva teretna broda ("Bar", "Budva") koji su još u grejs periodu, što je bio idealan period za kupovinu drugog feribota. Oni takođe naglašavaju da nema ljudi od struke na pozicijama gdje se donose odluke u Barskoj plovidbi, te nema ni prosperiteta, već je kompanija na pragu "potapanja".


Zarada koju je Barska plovidba imala na relaciji Bar - Bari - Bar tokom ljetnjih mjeseci pokrivala je troškove linije za cijelu godinu. "Sveti Stefan 2" u avgustu prošle godine je na liniji Bar - Bari - Bar imao 23 povratna putovanja. U osmom mjesecu prošle godine "Svetac" je prevezao 14.768 putnika, 2.819 automobila, 205 kamiona i 11 trejlera. Hrvati imaju svoju posadu, tako da 80 crnogorskih pomoraca ostaje bez posla.

Brod hrvatske kompanije će u maju i junu ploviti jednom nedjeljno, u julu i avgustu dva puta nedjeljno. Jadrolinija će ovim poslom profitirati jer će bukvalno "pokupiti kajmak" od ove linije tokom ljetnjih mjeseci, a crnogorskoj ostaje da prodaje dio karata za brod putnicima koji žele u Evropu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.