NavMenu

Evropska unija pokrenula opsežnu akciju obuke vozača za štednju goriva

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 03.06.2008. 09:42
Komentari
Podeli

Od danas vozače širom Evropske unije i u Švajcarskoj i Norveškoj na 45.000 benzinskih pumpi čeka novo evropsko uputstvo - "Vozi se jeftinije".

U Poljskoj su se u akciju uključili veliki strani i domaći petrohemijski koncerni kao što su "PKN Orlen" i "Lotus", a pokrovitelj kampanje, koja treba da u vrijeme sve skupljeg goriva donese osjetne uštede, evropski je komesar za energetiku Andris Piebalgas.

Evropska komisija zajedno s Evropskim udruženjem naftne industrije proračunala je da će već savjeti koje sadrži novo evropsko uputstvo moći da smanje potrošnju benzina s prosječnih sedam litara na 100 kilometara, na pet litara.

"To je ušteda od oko 500 eura godišnje za vozača koji pređe za to vrijeme 15.000 kilometara", izjavio je Piebalgas.

Evropska komisija je za letke koje će dijeliti vozačima smislila svojevrsnih 11 zapovjesti štedljivim vozačima - između ostalih da automobil bude uvijek ispravan, da jednom mjesečno kontrolišu da li su gume dobro napumpane jer izduvane mogu da povećaju potrošnju benzina i za četiri odsto ili da ne opterećuju automobil bespotrebnim predmetima.

Prtljažnik na krovu i otvoreni prozori, kako se navodi, povećavaju otpor vazduha i potrošnju goriva za 10 odsto. Takođe, upozoravaju da će automobil više potrošiti ako je vozač nervozan i često naglo koristi kočnicu ili gas.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.