NavMenu

Banke u BiH ostvarile profit od 220,4 mil KM - Čista zarada veća za skoro 190 mil KM u odnosu na 2015.

Izvor: eKapija Nedjelja, 23.04.2017. 13:43
Komentari
Podeli

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Bankarski sektor u BiH završio je 2016. godinu sa neto profitom, odnosno čistom zaradom od 220,4 mil KM, što je ogromno povećanje u odnosu na 31,6 mil KM iz 2015, saopštio je Raiffeisen Research, prenosi portal Biznisinfo.

Od ukupno 23 banke, samo su tri poslovale sa gubitkom, a to su Addiko Mostar, Addiko Banjaluka i Pavlović banka Bijeljina.

Ostalih 20 banaka zabilježile su ukupni profit od 284,3 mil KM, navodi se u izvještaju Raiffeisen Research koji prenosi poslovni portal SeeNews.

Inače, ubjedljivo najprofitabilnija banka prošle godine bila je UniCredit Mostar koja je ostvarila profit od 81,5 mil KM, što je za 2 mil KM više nego u 2015. godini.

Slijedi Raiffeisen banka sa zaradom od 52,5 mil KM. Ova banka je zadržala drugu poziciju uprkos padu profita za više od 20 posto, s obzirom da je zarada banke u 2015. iznosila 67 mil KM, izvještava BiznisInfo na osnovu izvještaja o poslovanju ovih banaka koji su objavljeni na stranici Sarajevske berze.

Treba istaknuti da Raiffeisen banka posluje na prostoru cijele BiH, dok UniCredit ima posebnu banku u RS, UniCredit Banjaluka, koja je lani ostvarila dobit od 22,4 mil KM, za milion više nego u 2015.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, u RS je lani došlo do promjene pozicija, pa je NLB banka izbila na čelo tako što je ostvarila dobit od 28 mili KM.

Iako je ukupna dobit svih banaka u BiH u 2015. iznosila 31,6 mil KM, ona je zapravo bila mnogo veća. Naime, nekoliko banaka je te godine zabilježilo ogromne gubitke pa je zbog toga ukupni rezultat tako skroman. Naprimjer, samo je Banka Srpske te godine imala gubitak od 90 mil KM, navodi Biznisinfo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.