NavMenu

Mastercard predstavio biometrijsku karticu nove generacije

Izvor: eKapija Petak, 21.04.2017. 11:12
Komentari
Podeli
(Foto: mastercard.us)
Mastercard je predstavio biometrijsku karticu nove generacije koja kombinira tehnologiju čipa s otiskom prsta kako bi se identitet korisnika kartice pri kupovini u prodavnicama potvrdio na praktičan i siguran način, prenosi portal Manager.

Južnoafrička Republika je prvo tržište na kojem se testirala ova napredna tehnologija, a dva zasebna probna korištenja provedena su u suradnji s vodećim lancem supermarketa Pick n Pay i bankom Absa, podružnicom Barclaysa Africa.

Korisnik karticu mora registrirati u svojoj financijskoj instituciji. Nakon toga se njegov otisak prsta pretvara u enkriptovani digitalni predložak koji je sačuvan na kartici te se kartica može koristiti na EMV kartičnim terminalima širom svijeta.

Pri kupovini na prodajnim mjestima, biometrijska kartica funkcionira poput bilo koje kartice s čipom. Korisnik jednostavno umetne karticu u terminal pri čemu postavi prst na ugrađeni senzor. Otisak prsta se upoređuje s predloškom i – ako se poklapaju – transakcija se odobrava, bez da korisnik ispušta karticu iz ruke.

Biometrijska autentifikacija transakcije – u ovom slučaju pomoću otiska prsta – na jedinstven način potvrđuje da je osoba koja koristi karticu zaista njezin vlasnik.


Trgovci takvo iskustvo kupovine čine boljim, a kartica se može koristiti na postojećim EMV terminalima te ne podrazumijeva nadogradnju hardvera ili softvera.

Kad je riječ o izdavačima kartica, tehnologija pomaže da se otkrije i spriječi prevara, poveća stope odobrenja, smanji operativni trošak, podstakne vjernost korisnika. Također, buduća verzija kartice će koristiti beskontaktnu tehnologiju, pružajući dodatnu jednostavnost i praktičnost, prenosi Manager.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.