NavMenu

Proizvodi kompanije Vaillant najpopularniji u stanogradnji - Uskoro i otvaranje savjetodavnog centra za potrošače

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.04.2017. 14:22
Komentari
Podeli
Sarajevski Vaillant je u 2016. godini ostvario ukupan promet u vrijednosti od 9,2 mil KM, što je povećanje za 15% u odnosu na prethodnu godinu. Uskoro planiraju otvaranje savjetodavnog centra za potrošače koji će korisnicima omogućiti kreiranje sistema za grijanje i hlađenje, kao i izbor najpovoljnijeg energenta.

Inače, ova sarajevska firma je predstavnik i generalni distributer njemačke kompanije Vaillant GmbH za BiH. Spadaju u najstarije proizvođače uređaja za grijanje, hlađenje i pripremu potrošnje tople vode.

Kako za eKapiju kaže direktor Villanta za BiH Semir Botić, evropski standardi energetske efikasnosti polako postaju zakonska obaveza i u BiH. Imajući to u vidu, dodaje, mnogi investitori u našoj zemlji sve više vode računa upravo o implementaciji energetski efikasnih proizvoda.

- Vaillant sa svojim kompletnim proizvodnim programom zadovoljava i najstrožije evropske norme izdate u cilju očuvanja životne sredine, kao što zadovoljava i sve evropske standarde uspostavljene za kriterije energetske efikasnosti.

Napominje da su nove tehnologije zastupljene i u kompanijama u BiH. Kako kaže, to je prvenstveno zbog tehnoloških procesa i same proizvodnje novih uređaja sa boljom energetskom efikasnošću, kao i boljim stepenom njihovog iskorištenja.

- Međutim, kada posmatramo implementaciju novih tehnologija kroz nove trendove tipa toplotnih pumpi, rekuperatora i slično, oni su još uvijek slabo zastupljeni u zahtjevima domaćih kompanija, sa donekle i opravdanim razlozima. Govorimo prvenstveno o lošoj ekonomskoj situaciji u državi i samoj opravdanosti investiranja u takve nove tehnologije, zbog često niskih cijena pojedinih energenata. Također, poteškoću stvara i nedostatak subvencija države za ovakve projekte.

Semir BotićSemir Botić
Kada je riječ o stambenoj gradnji, Botić ističe da su upravo investitori iz ove oblasti najveći Vaillantovi kupci u BiH.

- Jako smo zadovoljni u implementiranju novih tehnologija kada je riječ o plinskim bojlerima, jer je potražnja za plinskim kondenzacijskim uređajima sve veća. Naime, ovi uređaji se ističu po svojim karakteristikama, ne samo efikasnošću, nego i smanjenom emisijom štetnih plinova, dajući time doprinos u očuvanju okoliša.


Za usluge koje prižaju najveću uštede energije, kompanija Vaillant izdvaja kondenzacijske tehnologije.

- S obzirom na to da u jednom dijelu BiH uživamo prirodni gas kao energent, trebamo koristiti primjenu kondenzacijskih tehnologija, koji u svom radu daju maksimalni stepen korisnosti od 98%. S obzirom na ukupnu investiciju za primjenu ovih tehnologija, možemo istaći i proizvod i trend kao najbolju primjenu, ukoliko imamo prirodni gas.

Dodaje da su današnja rješenja, zbog efikasnosti, često kompleksna i zahtijevaju ozbiljan pristup u iznalaženju adekvatnog rješanja.

- Ako želimo primjenu visokoefikasnih sistema, onda često dolazimo u situaciju da odabir za opremu ne može biti kvalitetno urađen bez proračuna toplotnih gubitaka, kao i izračuna ostalih potrebnih ekvivalenata za odredbu odgovarajućeg sistema.

Međutim, ističe Botić, dobro odabrani i prilagođeni sistemi za potrošače donose brz povrat investicije.

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.