NavMenu

Fočanski Pavgord želi vlasništvo u Alumini

Izvor: Capital Četvrtak, 20.04.2017. 15:47
Komentari
Podeli
Fočansko preduzeće Pavgord Gordana Pavlovića, koje je prošle sedmice blokiralo račune Alumine, uputilo je danas pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem nudi kompromis, odnosno odustajanje od hipotekarnih prava i smanjenje iznosa potraživanja od Birča, pod uslovom da ih stečajni upravnik prizna, a njihova potraživanja pretvori u kapital, saznaje poslovni portal Capital.ba.

U pismu koje je Pavgord uputio predsjedniku RS, a koje je u posjedu Capitala, tvrdi se da njihov cilj nije blokada računa i rada Alumine, već postizanje dogovora, odnosno priznanje njihovih potraživanja od Fabrike glinice Birač u stečaju čija je Alumina kćerka firma.

Ova firma navodi da je, u cilju što bržeg razrješenja problema, spremna da odustane od razlučnih prava i da smanji iznos svojih potraživanja ukoliko stečajni upravnik Birča Lazo Đurđević ta potraživanja prizna i svrsta ih u opšti isplatni red.

- Firma Pavgord je spremna da priznata potraživanja ne naplaćuje, nego ih pretvori u kapital, odnosno postane suosnivač Alumine. Shodno iznesenom, nadamo se da ćete shvatiti namjeru društva Pavgord i u cilju što bržeg razrješenja ove situacije pružiti podršku realizaciji ove namjere - navedeno je u pismu.

Pavgord u psimu podsjeća da su oni otkupili potraživanja litvanske Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, te da su firme iz grupacije ove fabrike, među kojima je i Alumina dala obezbjeđenja za kredite koje je banka ranije plasirala Birču.

- Potraživanja Ukio banke u iznosu od 155 mil KM još 2015. godine je otkupio Pavgord i od tada pokušava da uspostavi saradnju sa upravom društva, odnosno stečajnim upravnikom i Odborom povjerilaca, ali bezuspješno - ističe se u pismu.

Pavgord navodi i da se od otvaranja stečajnog postupka u Birču vodi nekoliko sporova kako u RS tako i u Litvaniji te da je većina njih bila u korist Ukio banke, odnosno Pavgorda.

Ističe da je među tim sporovima i izvršni postupak u kojem je Pavgord prošle sedmice blokirao račun Alumine.


- Ovo rješenje je doneseno još 2013. godine, kada je postupajući sudija nezakonito deblokirao račun Alumine. Dakle, račun Alumine je četiri godine nezakonito deblokiran. Namjera Pavgorda nije blokada dužnika, prenos novca sa računa Alumine i uništavanje njenog poslovanja, već postizanje dogovora u kojem bi se Pavgrodu priznala prava stečajnog povjerioca i dogovorio način reorganizacije i restrukturiranja Alumine i njeno dalje uspješno poslovanje - ističe se u pismu koje je, kako saznaje Capital dostavljeno i Vladi RS, te upravi Alumine i Fabrike glinice Birač.

Alumini je od 12. aprila blokiran račun, nakon što je Osnovni sud u Zvorniku donio rješenje o blokadi, a u korist preduzeća Pavgord iz Foče koje na ovaj način pokušava da naplati kontroverzno potraživanje litvanske Ukio banke od Fabrike glinice Birač.

Iako je isti dan kada je doneseno rješenje kojim je blokiran račun Alumine, Okružni privredni sud u Banjaluci zabranio Pavgordu da preduzima radnje naplate protiv Alumine, sud u Zvorniku nije obustavio ovo izvršenje i račun Alumine je i dalje blokiran.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.